A betegséghajlam 3 oka

A betegséghajlam 3 oka

“Örökölt haljam”

“Sajnos hajlamos vagyok ezekre a betegségre, és rendszeresen kínoznak…”
“Az édesapám és a nagymamám is ebben szenvedett, ezt örököltem ….”
“Az orvos azt mondta, genetikai oka van, és gyógyszert kell szednem a hátralévő életemben…”

Rengeteg ehhez hasonló sóhajt hallok, mert a betegek, akik megkeresnek, jellemzően 80%-ban krónikus vagy visszaeső betegségekben szenvednek.

Életbevágóan fontos

A betegséghajlam kialakulásának megértése kulcsfontosságú téma nem csak tudományos körökben, de a hétköznapokban is, életbevágóan fontos a betegségmegelőzésben és a gyógyításban egyaránt.

Hogyan alakul ki a hajlam?
Mik határozzák meg, hogy milyen betegséghajlamaink vannak?
Mitől kell és mitől nem kell félni?
Mit tehetünk, hogy ne alakuljon ki betegség, vagy ne újuljon ki? – ezekre a kérdésekre adok választ ebben a sorozatban.

Miért fontos erről beszélni?
Mert a modern orvosi képalkotó diagnosztikai módszerek, mint például a CT, ultrahang, MRI, radiografia, 3D módszerek rohamosan fejlődtek az utóbbi évtizedekben, de mégis…

Van egy nagy gond…

… a megközelítésben. Stephen Covey mesélt egy történetet a dzsungelben utat vágó munkásokról. Vért izzadva, keményen dolgoznak egész nap, amikor az egyikük felmászik egy fára, és elkiáltja magát: “Emberek, rossz dzsungelben vagyunk!”

A technika fejlett eszközei és az kutatóorvosok dicséretes kemény munkája előrehaladás ugyan, de nem a jó “dzsungelben”. Ha egyoldalúan csak sejt- illetve szervi szinten közelítjük meg a rendellenességet, akkor a megértés esélyeit lekorlátozzuk, mert a betegségfolyamat kialakulásának csak a negyedik és ötödik szintjén mutatkoznak meg lokálisan, szervi szinten a betegségek.

TÚL KÉSŐ

Ez olyan, mintha egy almánál nem a tárolásra figyelnénk, hanem a romlott részek kivágására. Az utóbbi sem felesleges, de nagyrészt elkerülhető lenne, ha gondosan járunk el a tárolási feltételek megteremtésében.

betegseghajlam-tul-keso

Ez sajnos általános társadalmi jelenség, már csak a baj esetén vesszük komolyan, ha katasztrófa helyzet van, tűzoltás. Amikor már elég forró a talaj a lábunk alatt, akkor kitör a pánik, és fejvesztve rohanunk ide-oda.

Elkerülhető lenne, ha

 1. Tudnánk, hogy mire kell vigyázni.
 2. Figyelnénk, emlékeznénk arra, hogy alkalmazzuk is a tudásunkat.
 3. Egy kis erőfeszítés is tennénk, hogy időben és kitartóan változtassunk azon, ami nem helyes.

Intelligens megelőzés összetevői

A betegséghajlam a pszichológiai- és testtípusunkban van kódolva. Ez egyáltalán nem egy misztikus elképzelés. Egyszerűen az érzelmeink, az ideg-, anyagcsere- és hormonális rendszerünk domináns működése különböző érzékenységekre tesz hajlamossá bennünket. Ezen működésbeli eltérések szerint csoportosítják az Ayurveda orvostudományban a típusokat, amely nagymértékben megkönnyíti a kezelések pontos, személyre szabott irányát.

Ha figyelmen kívül hagyjuk a pszicho-biológiai különbségeket, akkor elvesztjük a lehetőségét, hogy a típusonként eltérő enyhe jeleket azonosítani tudjuk, melyek már a betegséghajlam felé billentették a szervezetet.

Ezzel a tudással a betegségek az első három fázisban is könnyen beazonosíthatóak, nem kell megvárni a szervi, tüneti elváltozásokat, ráadásul nem kell modern technikán alapuló diagnosztikai eszközöket sem használni. Csak azt kell tudnunk, hogy mit figyeljünk meg. Egyszerű.

Fentről térkép a táj

Ha “felmászunk a fára, és onnan körülnézzük”, a betegséghajlamokkal kapcsolatban három meghatározó területet látunk:

Pszichológiai típusok betegséghajlamai

1. A Pszichológiai típus

Visszatérve az alma példához, ez még nem is a tárolás, hanem a kertész hozzáállása, alapvető hibái, figyelmetlensége, jellemében rejlő gyengeségei. Ha alaposak vagyunk, akkor itt kezdődik a probléma, nem a romlott almánál. Ha ilyen messzire nézünk, csak akkor derül ki, miért romlik meg az alma, hol az igazi hiba.

Testtípusok betegséghajlamai

2. A Testtípus

Ez az alma típusa, mely meghatározza a művelés módját, a talaj minőségét, a víz és a nap igényt, az időjárás védelmet.

Minden növénynek megvan a maga jellegzetes betegsége, amitől gondos hozzáértéssel meg lehet védeni. Ha ezekre nem figyelünk, akkor gyenge és beteges lesz a termés, és hamar tönkremegy. Így van ez a testünkkel is, ha nem vesszük figyelembe a testtípusunk szerinti ideális, egészséges életmódot, a megfelelő táplálkozást, akkor érzékenyebbekké válunk a betegségek kialakulására.
Betegséghajlamok az elfojtás típusa szerint

3. Elfojtásaink típusa

Nem gondolnánk, de ezek a legrombolóbb hibák, az életnehézségeink által kiváltott érzelmi feszültségek szakszerűtlen kezelése. Példánkban ez a gyümölcs tárolási módja. Mit kezdünk vele? Amennyiben nem értünk hozzá, akarva-akaratlanul rosszul tároljuk, nem teremtjük meg a megfelelő körülményeket (nedvességtartalom, hőmérséklet stb.), gyorsan romlásnak indulnak és beindítják a többi gyümölcsöt is. Így van ez az elfojtásainkkal is, elrakjuk jó mélyre, nem törődünk velük, és belülről lassan elkezdenek elrohadni.

Ezért jobb odafigyelni

A betegséghajlamok kialakulásának három meghatározó területéről egyenként, részletesen írok a következő, 2-3-4. részekben.

Megelőzés, prevenció

Ezek a szavak manapság sok irányból visszhangzanak, de igazi megértés nélkül csak divatos, felkapott reklámfogások, tartalom nélküli jól hangzó szlogenek.

Betegségek megelőzése, prevencióAz egészség témaköre elsőre egy kicsit bonyolultnak tűnhet, de megértve a lényegi alapelveket, hamar rájövünk, hogy nagyon logikus, világos, természetes, és néhány egyértelmű rossz szokást feladva könnyen élhetünk egy felemelő, félelem nélküli egészséges életet.

Az Ayurveda egészségtudatosságot tanít. Ez a tudás csak a megfelelő hozzáállással, megközelítéssel, tudatszinttel lesz csak a tiéd. Ezért kell egy kicsit dolgozni, de nagyon megéri.
Ha enni akarunk, akkor termelni kell, és ha egészséges életet akarunk, akkor tenni is kell érte.

Jó egészséget és szép napot kívánok!
Nagy A. Csongor

Ajánld másoknak is az Érdemes Életet!

 • Könyv

  Kiút a betegséget okozó stresszből

  Kiút a betegséget okozó stresszből

  Logikusan elmagyarázza mindazt, ami a mély megoldáshoz hiányzik

  Megnézem

 • Képzés

  Az önfegyelem tanulható, és minden problémánk jó megoldásához elengedhetetlen.

  Részletek

 • Facebook

  Friss hírek a megjelenő új könyvekről, előadásokról, eseményekről, videókról, cikkekről.
  Kövesd a facebook oldalunkat:

  Facebook