A problémamegoldás harmadik szintje

A problémamegoldás harmadik szintje

Az értelem feladata az, hogy mélyen megértse a problémák belső gyökerét, és ne csak a látható történettel foglalkozzon. Ebből kiindulva kellene kezelnünk minden nehézségünket, mert csak így lehet a kívánt összhangot megteremteni kívül és belül egyaránt.

Az értelmünket csak akkor leszünk képesek rendeltetésszerűen használni, ha megértjük, hogyan működik. Hogy milyen ismeretlen, ösztönös, hibás hozzáállás eredményezi azt, hogy kialakuljanak azok a korlátaink, amik miatt nehézségként élünk meg bizonyos helyzeteket. Ennek az ismerete megtanít bennünket átmenni a személyiségbeli problémáinkon is. Ellenben amikor csak a külső körülmények megértésére és megoldására használjuk az intelligenciánkat, tehetjük azt bármilyen részletességgel, hiányozni fog belőle a megoldáshoz szükséges mélység. Ez pedig maximum látszatmegoldásokhoz vezethet.

A nehézség egy érzés

Ahogy a gyógyításhoz szükséges az emberi szervezet működésének ismerete, a saját problémáink orvosolásához is elengedhetetlen, hogy rálátásunk legyen, hogyan működik az egónk, az intelligenciánk és az érzelmeink.

Amit enélkül megértünk a problémáinkból, az csak a felszínes tünet: itt fáj, ott fáj, ilyen nehézségem van, olyan nehézségem van.
Nehéznek azért érzünk valamit, mert nem rendelkezünk azzal a tudással, amivel könnyen megoldhatnánk. Ez a szükséges tudás a problémáink belső megértése, ami teljességgel hiányzik az életünkből. Ez okozza – még a sikereink ellenére is – a boldogság és az elégedettség érzésének hiányát, a csalódásokat, kényszereket, kihasználást és a mohóságot.

Az intelligencia egyik fő tévedése

Az intelligencia ahelyett, hogy az említett belső működésünk megismerésével és helyreállításával foglalkozna, inkább egy kitalált énkép építésétől, a külső, tünetenyhítő látszatmegoldások sikerétől és mások elismerésétől válik függővé. Emiatt számos ürügyet találunk ki, és egyre csak menekülünk, hogy ne kelljen szembenéznünk a hiányosságainkkal, amikről már kora gyermekkorunkban azt tanultuk, hogy szégyellnünk kell magunkat miattuk. Végül többé-kevésbé egy életre lehorgonyzunk a kialakult függőségeinkhez és megfeleléseinkhez. Ezért a jelenlegi helyzetünkből való felszabaduláshoz elengedhetetlen az őszinte, bölcs alázat. Fel kell ismernünk, hogy a természet elrendezéséből a kudarcaink és a hiányosságaink értelme az életünkben az, hogy őszinte alázatra tanítsanak, és ráébresszenek arra, hogy:

Másra van szükségünk a sikeres, boldog élet eléréséhez

Minden problémádnak – legyen az párkapcsolati, munkahelyi, közösségi-társadalmi, egészségügyi stb. – ott vannak a mély gyökerei, az érzelmi-egóbeli jellemzői, hogy mit, és miért pont azt éled át velük kapcsolatban, vagy mennyire értékeled le vagy fel magad.
Az intelligenciánk jelenleg olyan, mint egy számítógép, melyre csupán alapprogramokat telepítettek. Érezzük, hogy többek vagyunk ennél, de a jelenlegi ismereteink szerint, korlátozott funkciókkal futó alkalmazásokból próbáljuk a maximumot kihozni. És bár örülünk az eredményeinknek, nem is tudunk róla, hogy lehet sokkal fejlettebb programokat is telepíteni rá, melyekkel a jelenlegi problémáink már könnyen megoldhatóak lennének, sőt akár már nem is léteznének.

Az értelmünk segítségével megérthetjük a saját értelmünk működését is. Nagy elmozdulás a jelenlegi helyzetünkből, amikor tisztába kerülünk a felfogásunk különböző minőségi szintjeivel. A fejlődés pedig azt az folyamatot jelenti, ahogy az értelmünket egyik szintről a másikra felemeljük. Ezt csak egyféleképpen lehet megtenni, úgy ahogy az értelmünk természetéből következik.

Ez egy nagyon logikus, törvényszerű, mindenkire érvényes folyamat, hasonlóan ahhoz, ahogy az orvostudomány a biológiai működésünkön alapszik.

Hogyan tudjuk a nehézségeinket egyre jobban kezelni?

Ahogy haladunk a fejlődésben a különböző szinteken felfelé, a nehézségeinket is egyre jobban és könnyebben tudjuk kezelni.

 • Az első szinten – ahol az érzékeinkre támaszkodunk – megérthetjük a hozzáállásbeli hibáinkat a külső körülmények kezelésében,
 • a második szinten az érzelem félreértéseiből származó, ösztönös reakciókat tudjuk kiegyensúlyozni,
 • a harmadik szinten az értelmünk képes megérteni a belső és a külső fejlődés elveit és összefüggéseit,
 • és végül a negyedik szinten az egóval való tévképzeteinket, tudatalatti félelmeinket és az önértékelésünket rakjuk teljesen rendbe.

A legfőbb eszközünk az életben

Ez egy lépcsőzetes folyamat, ahol a szintek egymásra épülnek, ezért nem lehet másképp haladni rajtuk, egyik fok jön a másik után. Az értelmünk működéséről szóló tudás pedig a legfőbb eszközünk a felfogásunk fejlődésének útján. Az első, tudattalan, ösztönös tévedésünk, ami megrekeszti a fejlődésünket az, hogy nem a felfogásunkat fejlesztjük, hanem a korlátainkon belül azonnali és gyors megoldást akarunk. Ezért nem vesszük észre, hogy miközben rengeteget küzdünk, ugyanazokat az alapvető hibákat követjük el, ugyanazokat a köröket futjuk. Emiatt nem változik jelentős mértékben a belső hiányérzetünk, az önmagunkkal kapcsolatos érzésünk még a külső sikerek ellenére sem.

A belső problémád egy közös probléma

A hiányaink kényszereket, pótcselekvéseket, gyengeséget, stresszt, idegességet, félelmeket, negatív tulajdonságokat és végül betegséget hoznak létre.

Komolyan foglalkoznunk kell a belső rendetlenséggel, ne szégyelljük! Nem tudjuk, hogy a mi személyes problémánk gyökere egy közös probléma. Sőt annyira közös, hogy társadalmi jelenség, amit csak felszínesen nézve, a külső, változatos tüneti megnyilvánulásai miatt hiszünk egyedinek. De mindenki szenved ugyanattól, amitől mi is, hogy a legnagyobb problémája az életében önmagával van.

Általában azt gondoljuk, hogy másokkal vagy a helyzettel van a gond, de ha belegondolunk, akkor valójában a belsőnkben ösztönösen magunkat okoljuk a döntéseink miatt, vagy hogy képtelenek vagyunk olyanok lenni, mint szeretnénk. Ez fáj, ez hiányzik, emiatt nem érezzük elég értékesnek magunkat.

Az Érdemes Élet Mély Megértés rendszerének egyedülálló előnye az, hogy a nehézségeink megoldásában a belső működésbeli korlátaink megértéséből indul ki, az életünk bármely területén is legyünk elakadva. Az átláthatatlan, zavaros belső világunkat teszi teljesen átláthatóvá, és ezáltal olyan egyértelmű támpontokat ad, melyek biztos döntési alapot jelentenek a számunkra, garantálva a helyzetünknek legmegfelelőbb megoldást és a folyamatos fejlődést.

Érzelmi szempontból ez a biztonság gyógyír a szívnek. Annak ellenére, hogy a belső tudatlanságunkkal a boldogságunk gátja elsősorban mi magunk vagyunk, képesek vagyunk ezt megfordítani, és megteremteni a belső egyensúlyunkat és boldogságunkat úgy, hogy közben ne függjünk másoktól és a körülményektől. Ez az, amire a szívünk mélyén vágyunk.
A Mély Megértés módszertanát fokozatosan megismerheted az Érdemes Élet könyvekből – melynek első megjelent példánya az Intelligens Gyógyulás -, és a nehézségeid kezelésében segítséget kaphatsz.

Nagy A. Csongor
az Intelligens Gyógyulás könyv szerzője

Ajánld másoknak is az Érdemes Életet!

 • Könyv

  Kiút a betegséget okozó stresszből

  Kiút a betegséget okozó stresszből

  Logikusan elmagyarázza mindazt, ami a mély megoldáshoz hiányzik

  Megnézem

 • Képzés

  Az önfegyelem tanulható, és minden problémánk jó megoldásához elengedhetetlen.

  Részletek

 • Facebook

  Friss hírek a megjelenő új könyvekről, előadásokról, eseményekről, videókról, cikkekről.
  Kövesd a facebook oldalunkat:

  Facebook