A problémamegoldás második szintje

A problémamegoldás második szintje

Ismétlésképpen emlékezzünk vissza az első, érzéki szintre >, amikor a külső hatásoktól függünk, anyagi és érzelmi szempontból is. Annak ellenére, hogy a törekvéseink sokszor erőnkön felüliek, azt tapasztaljuk, hogy valami még hiányzik a sikereinkből a kívánt elégedettség érzéséhez. Ezen a szinten sok külső okot tulajdonítunk ennek. De a teljes igazság az, hogy a felfogás magasabb szintjeiről való tudásunk hiányosságai miatt – egyelőre – csak az első szinten tudunk gondolkodni, és a külső feltételektől, hatásoktól függ a jó érzésünk. Ez nagyon kiszolgáltatott és lekorlátozott helyzetbe hoz minket, ezért jellemzően ez – a társadalmi örökségünk – sok feszültséggel jár.

A fejlődésünk tehát innen indul, azzal a megértéssel, hogy ami valóban hiányzik számunkra, annak elsősorban belső feltételei vannak, és ezt magunknak kell kialakítanunk. Ezt nem lehet semmilyen kirívó külső eredménnyel, sikerrel, gazdagsággal, érzéki élvezetekkel, hírnévvel, pozícióval vagy hatalommal pótolni.

A belső hiányérzet és a külső eredmények két különböző világ, más igényekről szólnak. Ennek félreértése az alapvető érzelmi hiányaink forrása.

A belső minőség fejlesztése nélkül a látszati jólét is érzelmi hiányérzettel és aggodalommal keseríti meg az életünket. Ha ki akarunk kerülni ebből az ördögi körből, az csak a felfogásunk fejlesztése által lehetséges, ehhez pedig meg kell értenünk a problémamegoldás magasabb szintjeit.

Problémamegoldás az érzelmek szintjén

Nem az érzelmeknek kellene befolyásolnia bennünket, hanem az értelmünknek az érzelmeinket megnyugtatóan irányítani.

Nem szükséges ecsetelnem az érzelmek fontosságát. Könnyen érthető, hogy óriási pozitívum lenne az életünk minden területére nézve, ha az a belső visszahúzó erő, amivel nap mint nap sokat küzdünk aggodalom, beteljesületlen vágyak, csalódások, düh stb. formájában, kezelhetővé, irányíthatóvá válnának, és pozitív irányba vinnének előre, nem hátra. Erről a felszabadulásról álmodunk – joggal -, mert ez a természetünk alapvető belső igénye, szükséglete.
Ehhez két dolgot kell megtanulnunk:

 1. az érzelmek sajátos természetének ismeretét, és
 2. a három fő érzelmi csoport felismerését és kiegyensúlyozásának módját

Hogyan tudnak segíteni ezek a problémáid hatékonyabb megoldásában?

1. Az érzelmek természetének megértése

A belső működésünket, pszichológiai „motorunkat” tekintve a problémáink abból származnak, hogy az értelmünk – egyelőre az első szint korlátaiból kiindulva – ösztönösen áll hozzá az érzelmekhez, az érzelmek természetét nem ismerve, az elképzeléseink és a szokásaink szerint. Ez olyan halmozott félreértésekhez vezet, melyekről nem tudunk, de jelen vannak minden belső és külső feszültségünk okaiként, és naponta szenvedünk tőlük.

A megoldás mint mindig, a probléma természetének mély megértéséből egyértelműen következik. Az érzelmek természetét és az értelem helyes hozzáállásának módját már részletesen elmagyaráztam az Intelligens Gyógyulás könyv Belső együttműködés című részében. Érdemes ezt rendszeresen átolvasni, átismételni és gyakorolni, szokássá tenni, mert ez az egészséges, kiegyensúlyozó gondolkodás alapfeltétele, amit sajnos nem tanítanak sehol.

Ha elsajátítjuk a Belső együttműködés alkalmazását, akkor ez – a mélységéből adódóan – óriási segítséget jelent az életünk minden problémájának a feszültségmentes megoldásában: a stressz, a betegségek okai, a kommunikáció, a konfliktusok, nehézségek és az érzelmi, önértékelési problémák kezelésében egyaránt.

2. A három fő érzelmi csoport

Úgy érezzük, hogy igazunk van, vágyunk valamire, és sok mindent el akarunk kerülni. De nem mindig van igazunk, a vágyaink sem jönnek be mindig, és sokszor nem is tudjuk, hogy mennyire elkerüljük azt, amit nem kellene.

A három fő érzelmi csoport megismerése abban segít, hogy átláss az érzelmek ösztönzésein, a sajátodon és másokén is, és a valósághoz tudjál viszonyulni. Ezáltal sok csalódást tudsz megelőzni, és az előrelátás kiszámíthatóbbá teszi az életedet, magabiztosságot ad, mert képes leszel látni a valóságot az érzelmek torzításától függetlenül. Nagy erővel áld meg, mert ez a feltétele az értelmünk és az érzelmeink harmonikus együttműködésének. A mentális, idegrendszeri és szervi működés kiegyensúlyozásától kezdve a kapcsolataink, munkahelyi problémáink kezeléséig számos területen és azok részleteiben használható. Ehhez először is meg kell értenünk, hogy mi az a tipikus mély érzelmi hangulatunk, ami észrevétlenül félrevezet, amit gondolkodás nélkül igaznak fogadunk el és szent meggyőződéssel követünk. Ennek a kezelése azzal elkezdődik, hogy megértjük, milyen érzelmi torzítás hajlamunk van, amire figyelnünk kell, és ennek milyen félreértés az oka. Így már nem fogadjuk el abszolút igaznak az adott érzést. E tudás által, az előzővel ötvözve, az érzelmek egyre kezelhetőbbé válnak, kezes bárányokká szelídíthetők, ellenségeink helyett segítő barátaink lesznek.

Ám ez nem csodatételként működik, hanem alapos megértéssel és kitartó gyakorlással lehet elérni. A jövőben ezt részletesen leírom könyvekben.

A problémamegoldás következő, felfogást fejlesztő lépése az értelem szintjének és lehetőségeinek megismerése. A következő cikkben ebből adok ízelítőt.

Nagy A. Csongor
az Intelligens Gyógyulás könyv szerzője

Ajánld másoknak is az Érdemes Életet!

 • Könyv

  Kiút a betegséget okozó stresszből

  Kiút a betegséget okozó stresszből

  Logikusan elmagyarázza mindazt, ami a mély megoldáshoz hiányzik

  Megnézem

 • Képzés

  Az önfegyelem tanulható, és minden problémánk jó megoldásához elengedhetetlen.

  Részletek

 • Facebook

  Friss hírek a megjelenő új könyvekről, előadásokról, eseményekről, videókról, cikkekről.
  Kövesd a facebook oldalunkat:

  Facebook