A stressz oka: 2. Az érzelmek mellőzése miatti elfojtás

A stressz oka: 2. Az érzelmek mellőzése miatti elfojtás

Az érzelmek mellőzése az előző elfojtás típus (a kellemetlenségek) egy további védekezési formája. De nagyon gyakoriak az olyan helyzetek is, amikor azért nem tudsz figyelni valamire, mert éppen másra kell koncentrálnod. Egyszerre képtelen vagy több irányba fókuszálni, és ha éppen a munkádra vagy bármilyen kötelességedre figyelsz, amit nem hagyhatsz félbe, de közben történik valami nagyon zavaró esemény, akkor megpróbálod azt mellőzni, figyelmen kívül hagyni. Történhet ez munka, vezetés, előadás, gyereknevelés, főzés, bármilyen sürgős, fontos teendő közben, amit nem tudsz vagy nem akarsz megszakítani egy kellemetlenség miatt. Ilyen az is, amikor a gyerekek nem akarják félbehagyni a játékot vagy a filmet még akkor sem, ha valami zavaró tényező lép fel, mert nem szeretnének lemaradni. Felnőtteknél ez ugyanúgy létezik, amikor egy élvezet, szórakozás, pozíció, pénz, megfelelés vagy bármilyen kívánatos eredmény reményében lenyelnek, elfojtanak kellemetlenségeket, nehogy lemaradjanak a reményeikről.

Súlyosabb, amikor valaki akarattal nem tulajdonít jelentőséget annak, hogy foglalkozzon az érzelmekkel: „Így is van elég bajom, úgysem változtat a kialakult helyzeten!”, vagy „ez egy női dolog”, „a gyerekeknek és a gyengéknek való”.

Ennél is rosszabb, de a legáltalánosabb, amikor az első pontban felsorolt kellemetlenségek tudattalan elkerülése végett, alibiből ezer fontos, sürgős teendőt talál ki valaki, ami feljogosítja arra, hogy miért nem ér rá megtenni valamit. Ezt másokban gyakran észrevesszük, ami elég bosszantó, magunkban viszont annál ritkábban ébredünk ennek a tudatára.

Nagy A. Csongor
az Intelligens Gyógyulás könyv szerzője

Ajánld másoknak is az Érdemes Életet!

 • Könyv

  Kiút a betegséget okozó stresszből

  Kiút a betegséget okozó stresszből

  Logikusan elmagyarázza mindazt, ami a mély megoldáshoz hiányzik

  Megnézem

 • Képzés

  Az önfegyelem tanulható, és minden problémánk jó megoldásához elengedhetetlen.

  Részletek

 • Facebook

  Friss hírek a megjelenő új könyvekről, előadásokról, eseményekről, videókról, cikkekről.
  Kövesd a facebook oldalunkat:

  Facebook