A stressz oka: 3. A történet figyelemelterelése miatti elfojtás

A stressz oka: 3. A történet figyelemelterelése miatti elfojtás

Tipikus elfojtás típus az is, amikor sokkal inkább a külsőségekkel, a történettel foglalkozunk, a közben átélt érzelmekkel viszont csak felszínesen. Gondolati szinten őrlődünk egy eseten vagy bánkódunk a sérelmeken, de nem figyeljük meg és nem fogalmazzuk meg a mindezek mögött megélt mély érzelmeket, melyek az önleértékelésünket, a gyengeségeinket érintik, és a félelmeket, amiket ébresztenek. A feszültséget, stresszt valójában ezek elfojtása és megoldásának hiánya okozza.

Azt mondjuk: „óh, képzeld, mi történt, ezt és ezt mondta, pedig nem erről volt szó…”. A külső körülmények, „a mások a hibásak, én megmondtam” annyira lefoglal, hogy nem vesszük észre a saját magunkban zajló érzelmi történéseket. Feszültségeket élünk át közben, de nem nézünk szembe a valódi okokkal: a történet mögötti megéléseinkkel, az önleértékeléssel, a mélységes hiányérzettel, elutasítással vagy identitás konfliktussal, megfelelési kényszerrel. Ezek figyelmen kívül maradnak, és esélyünk sincs, hogy mélyebb szinten megértsük és kezeljük a problémát. Gyakran előfordul, amikor az elégedetlenség vagy konfliktus okozta zavar annyira felkavar, és a körülmények, akadályok annyira lekötik a gondolatainkat, hogy kizárunk minden mást, se kép, se hang, nem tudunk elszakadni a történetünktől.

Ezért ne csak a külső történettel foglalkozzunk, hanem legalább ugyanannyira a belsővel is. Mert ha a belső állapotunkat nem kezeljük, nem változtatjuk, akkor hiába próbáljuk javítani a külső állapotot, tüneteket, a belső problémák, elfojtások fogva tartanak egy megszokott érzelmi körben.

Kezdjük el megfigyelni magunkban, mit élünk át, próbáljuk megfogalmazni – ezáltal tudatosítjuk. Amikor nem fogalmazzuk meg a belső megéléseket, akkor csak az érzelmek működnek és irányítanak minket, de amint megnevezzük őket, azzal bekapcsoljuk az értelmet is a folyamatba, és ekkor válik megfoghatóvá, kezelhetővé, megoldhatóvá a probléma.

Az Intelligens Gyógyulás könyvben részletesen leírtam, hogyan lehet 4 egymásra épülő lépésben megoldani az elfojtásokat. Ez a Belső Együttműködés kialakítása az érzelmek és az értelem között. Ennek óriási a jelentősége az életünkben, mert amikor másokkal van dolgunk, ugyanezeknek az elveknek kell érvényesülnie, csak ott az ő értelmüket és érzelmeiket kell összehangolni a sajátunkkal. Minden területen, amiben az ember részt vesz, ez alapismeret kellene hogy legyen – a neveléstől kezdve az oktatáson át a párkapcsolat, munka, politika területén.

Minden feszültség és konfliktus az érzelmek és az értelem ellentétes működésének, az elfojtásoknak köszönhető. Ezt csak belül lehet rendezni, nem lehet külső megoldásokkal, látványos sikerekkel pótolni. Ettől függ a jó létünk, a jó érzésünk, és ez húz le, ezek a láthatatlan, érhetetlen korlátaink, a rossz sorsunk. De nem kellene, hogy így legyen. Kezdjünk el kijönni ebből az állapotból. Ha megtanuljuk a Belső Együttműködés* elveit, és begyakoroljuk magunkkal kapcsolatban, utána tudjuk alkalmazni mindenben és mindenkivel.

Ezt nevezem egészséges, gyógyító gondolkodásnak. A hozzáállásunkat kell gyógyítani, a betegség és a problémák csak a belső rosszullétünk külső tünete.

* A Belső Együttműködés folyamatának részletes leírása az Intelligens Gyógyulás könyv második részében található.

Nagy A. Csongor
az Intelligens Gyógyulás könyv szerzője

Ajánld másoknak is az Érdemes Életet!

 • Könyv

  Kiút a betegséget okozó stresszből

  Kiút a betegséget okozó stresszből

  Logikusan elmagyarázza mindazt, ami a mély megoldáshoz hiányzik

  Megnézem

 • Képzés

  Az önfegyelem tanulható, és minden problémánk jó megoldásához elengedhetetlen.

  Részletek

 • Facebook

  Friss hírek a megjelenő új könyvekről, előadásokról, eseményekről, videókról, cikkekről.
  Kövesd a facebook oldalunkat:

  Facebook