Gyógyító életmód kialakítása Ayurvedával

Gyógyító életmód kialakítása Ayurvedával

A kutatásaim és a hosszú évek alatt szerzett tapasztalataim alapján arra jutottam, hogy az egészséges életmód kialakítására az Ayurveda orvostudománya és kiegyensúlyozó életmódja a legalkalmasabb. Egyedülálló hatékonysága abban rejlik, hogy figyelembe veszi a testünk működésének eltérő sajátosságait, a testtípusunkat is. Ezért az Intelligens Gyógyulásnál az elfojtások kezelése mellett kiegészítésként, fizikai szinten az Ayurvedát és az általa javasolt életmódot ajánlom.
Ahogy mentálisan nem vagyunk egyformák, idegrendszerünk hormonális és anyagcsere működése is eltér. Tudjuk, hogy a különféle növényeknek is más-más körülmények ideálisak, ugyanígy minden egyes ember számára vannak olyan hatások, melyek kedvezőbbek az ő szervezetének. Az, amit eszel és iszol, ahogyan dolgozol, amennyit pihensz, ahogyan a szabadidődet töltöd, lehetnek egészségkárosító vagy gyógyító hatásúak is.

Nagy hiba alábecsülni az életmódunk hatását a szervezetünkre. Félrevezető lehet az, hogy naponta nem számottevő a hatása, de hosszabb távon összeadódik, és nagyon is jelentőssé válik.

Ezért fontos, hogy megismerjük, mikor és mi jó nekünk a testtípusunk szerint. Ezáltal az étkezésünkre és az életmódunk minden részletére gyógyító irányelveket kaphatunk. Mindenki nagyon könnyen megértheti ezeket a hétköznapi életünkre vonatkozó hasznos tanácsokat, melyeket az Ayurveda meghatároz. Az egészség ezen alapelveit figyelmen kívül hagyva az életünk egy véletlenszerű kísérlet. A kiegyensúlyozó, megelőző és gyógyító egészségkultúrát a saját érdekünkben fontos az életünk részévé tennünk. Egyáltalán nem bonyolult, egy kis elhatározással, apránként, hétről hétre könnyen szokásunkká tehetjük a testtípusunknak ideális életmódot. Amikor így élünk, az olyan, mint amikor egy növény számára a legideálisabb körülményeket teremtjük meg. A szervezet ilyenkor önmaga regenerálódik és természetesen megerősödik.

Sokféle diétával és egészségtanáccsal találkozunk, de amikor megértjük a testtípus szerinti különbségeket, rájövünk, hogy nincs egyetlen jó, ami mindenkire ráhúzható. A szervezet fiatalon még sok mindent elbír, de ahogy telnek az évek vagy jönnek a betegségek, az Ayurveda hatalmas segítség. Pár napja panaszolta nekem valaki, hogy: „Nem kíméltem a szervezetem, semmi sem okozott problémát, azt gondoltam, hogy ez még befér. A sorsom most megtanít másképp gondolkodni.”

Jobb előbb mint később a szenvedés által észhez térni. A gond itt is ugyanaz, mint minden változásnál: a rossz szokás hatalma. Amit megszoktunk, azt sokszor nem tudjuk feladni, akkor sem, ha nem egészséges. A legjobb, amit tehetünk, ha elkezdjük kis lépésekkel, és fokozatosan haladunk. Ne féljünk, ne az lebegjen a szemünk előtt, amiről esetleg le kell mondanunk! Nyugodjunk meg azáltal, hogy emlékeztetjük magunkat a nyereségre. Tudva azt, hogy a szervezetünknek a testtípusunk szerinti életmód és étkezés az igénye, hiszen az a hiányainkat pótolva kiegyensúlyozóan hat rá.
Jelenleg a természetünk gyakran azt kívánja, amit megszoktunk. Sokan azt mondják: „kívánom, tehát jó a szervezetemnek”. Van aki az alkoholt, a cigarettát, a kábítószert kívánja, ilyen logika szerint az is jó nekik.

Talán kijelenthetjük ezek után, hogy ne az érzéseinkre, az érzelmeinkre bízzuk az életünket, hanem inkább használjuk az intelligenciánkat, a logikus tudásunkat. Ha ezt megfelelően tesszük, akkor az lesz a legjobb az érzelmeknek is. Itt szintén igaz, hogy ha elfogadjuk azt, ami természetesen jó a szervezetünknek, akkor az egészségtelen szokások feladása után helyreáll a realitásérzékelésünk. Ekkor már valóban azt fogjuk kívánni, ami jó nekünk, nem azt, amit tudattalanul elképzeltünk és megszoktunk. A kitartás csak azon múlik, hogy mennyire fontos számunkra az egészségünk. A természetellenes életmódért cserébe az életünk egészséges éveivel kell fizetnünk. Ez rajtunk múlik, mert a mai rohanó világban is sokat tehetünk a megelőzésért.

Az egészséges egyensúly érdekében a túlzások elkerülésével, a mértékletesség és az önuralom gyógyszerével sok betegségtől kímélhetjük meg magunkat.

Nagy A. Csongor
Részlet az Intelligens Gyógyulás könyvből

Ajánld másoknak is az Érdemes Életet!

 • Könyv

  Kiút a betegséget okozó stresszből

  Kiút a betegséget okozó stresszből

  Logikusan elmagyarázza mindazt, ami a mély megoldáshoz hiányzik

  Megnézem

 • Képzés

  Az önfegyelem tanulható, és minden problémánk jó megoldásához elengedhetetlen.

  Részletek

 • Facebook

  Friss hírek a megjelenő új könyvekről, előadásokról, eseményekről, videókról, cikkekről.
  Kövesd a facebook oldalunkat:

  Facebook