Elhúzódó problémák ismeretlen okai

Elhúzódó problémák ismeretlen okai

Vannak olyan hosszú ideje elhúzódó feszültségeid, amiket nagyon szeretnél magad mögött tudni?

A munkád, kapcsolataid, körülményeid, küzdelmeid, környezeted, hiányaid, szokásaid, feladataid, felelősségeid területén?

Az egészséged szempontjából ezek jelentik a legveszélyesebb hatást. Sokszor látom, hogy a súlyos betegségek mögött olyan élethelyzetek találhatóak, melyekben úgy érezzük, teljesen tehetetlenek vagyunk.

Annak ellenére, hogy mindenki a megoldhatatlannak megélt élethelyzetével kapcsolatban kér segítséget, még soha nem találkoztam lehetetlen, megoldhatatlan helyzettel. Sokszor előfordul, hogy a külső körülményeken nem vagyunk képesek változtatni, de az érzelmi megéléseink feletti irányítást fokozatosan elsajátíthatjuk. Ezért fontos, hogy nagy gondot fordíts az elfojtásaid megértésére, mert ezáltal alakulhat ki az a mély látásmódod, belső érzéked, amivel észre tudod venni őket.

Át kell gondolnunk a sok jogosnak tűnő ok és kifogás mögött, hogy mi az, amiért ténylegesen nem tudjuk megoldani a stresszhelyzeteinket az életünkben. Keressük meg azt az okot, ami bennünk van, és aminek változtatását nem könnyű vállalni. Meg kell tennünk a szükséges erőfeszítést még akkor is, ha nem olyan kellemes vagy kényelmes, mert később sokkal fájdalmasabb lesz.

A félelmeink miatt sok feszültséget nem oldunk meg. Félelem a kommunikációtól, kapcsolatoktól, konfliktusoktól, a kudarcoktól, megszégyenüléstől, változástól, bizonytalanságtól. Mégis van, amikor azt gondoljuk, hogy már mindent kipróbáltunk, és nem rajtunk múlik. A „mindent kipróbáltam” többnyire azt jelenti, hogy mindent, amit gondoltam vagy amit szoktam. Máskor pedig jól tudjuk, hogy mi a megoldás, de „majd holnap”, „majd egyszer”, és ezzel tesszük elérhetetlenné.

El kell gondolkodni azon a súlyos kérdésen is, hogy:

„Valóban meg akarom oldani?” Ha nem nézed a hátrányt benne, nem származik valami előnyöd is belőle?

Ez a kérdés furcsának tűnhet, de az éned értelmetlen, tudattalan részének a „megoldásai” pontosan ilyenek: logikátlanok. Ez az egyik ok, ami miatt sok helyzettel nem jutunk semmire. Mert a teljesen értelmetlen mély érzelmi haszon annyira elképzelhetetlennek tűnik, hogy eszünkbe sem jut gondolni rá. De az énünk érzelmi, értelmetlen részének ez nem gond, az ellentétes célok és összeegyeztethetetlen dolgok egyszerre elképzelhetőek. Ha nem vagyunk tudatosak erről az ösztönös reakciónkról, akkor önkéntelenül elég sok problémát, feszültséget hozunk össze magunknak minden téren.

A feszültségeink egy része abból származik, hogy tudat alatt olyan dolgokra vágyunk, melyek nem logikusak, ellentétesek, összeegyeztethetetlenek, nem időszerűek és nem reálisak.
A másik része abból ered, hogy azt az erőfeszítést, amit logikusan meg kellene tennünk a fejlődésünk érdekében, azt a félelmeink miatt tudat alatt, értelmetlenül, nagy ívben elkerüljük és megmagyarázzuk.

Nagy A. Csongor
Részlet az INTELLIGENS GYÓGYULÁS könyvből – Hibák, akadályok című fejezet
A stressz és a betegségek lelki okainak megoldása

 • Könyv

  Kiút a betegséget okozó stresszből

  Kiút a betegséget okozó stresszből

  Logikusan elmagyarázza mindazt, ami a mély megoldáshoz hiányzik

  Megnézem

 • Képzés

  Az önfegyelem tanulható, és minden problémánk jó megoldásához elengedhetetlen.

  Részletek

 • Facebook

  Friss hírek a megjelenő új könyvekről, előadásokról, eseményekről, videókról, cikkekről.
  Kövesd a facebook oldalunkat:

  Facebook