Első lépés a gyógyulás felé

Első lépés a gyógyulás felé

Tökéletes, könnyű, gyors – ilyen megoldásokat szeretnénk, erre vágyunk, valójában ebben reménykedünk. Ez nem baj, feltéve ha tudjunk, hogy ezek együtt csak a mesékben és az képzeletünkben léteznek. Ez a vágy természetes, letagadhatatlan, mert az érzelmek egyszerűen ilyenek, mondjuk ki nyíltan: ésszerűtlenek, nem racionálisak. Ha ismerjük őket, és számolunk velük, akkor sokat spórolunk, mert nem remélünk illúziót, nem áltatjuk és nem csapjuk be magunkat. Az képzeletünk ösztönös reakciója, hogy olyan „megoldásokat” keres, melyek könnyűek, olcsóak és gyorsak. Ez a világ betegsége is: kényelmesen, könnyen élni, dúsgazdagon, és mindezt nagyon gyorsan elérni.

Mik a tünetek? Lázas mohóság, kihasználás, válságok, katasztrófák.

A gyógyulás ugyanez a sztereotípia: könnyen, kis erőfeszítéssel gyorsan elérni, 2×1, vagy még azt sem bánom, ha 3×2 tabletta naponta, csak élhessem tovább ugyanazt a leépítő, megbetegítő életet, ami ide vezetett. Ez intelligens?

A fejünkben kell kezdeni a változást, minden szinten. Sokszor a reményeinkben jelenlévő illúziók akadályozzák meg a sikerünket azzal, hogy nem azt tesszük, amit a helyzet logikusan megkíván. Ez alól nem kivétel a gyógyulásba vetett bizakodásunk sem.

A reményeink mélyére nézni nem könnyű, de nagyon hasznos, ha megértjük a félelmeket és az ábrándokat mögöttük, mert ezek feladásán át vezet az út a sikerhez.

Tetszik vagy nem, de jobb minél előbb megbarátkoznunk a gondolattal, hogy a cél érdekében a remény önmagában kevés. Olyan erőfeszítést kell tennünk, mely képes gyökeres változást eredményezni. Egyébként a szívünk mélyén erre vágyunk, és nem kell megijedni, ha esetleg egy kis félelmet is érzünk, mert ha figyelmesen követjük a folyamatot, akkor menni fog. Meg fogjuk tanulni jobban irányítani az érzelmeinket, és egészségesebben élni az életünket. Ez lehetséges, sőt ez a szervezetünk igénye mentálisan és biológiailag is.

De ehhez mindenekelőtt arra van szükség, hogy ne áltassuk magunkat, a gyógyulás és a siker az életben: nem könnyű, erőfeszítést igényel, és nem olyan gyors, mint szeretnénk. De lehetséges!

Nagy A. Csongor
Részlet az Intelligens Gyógyulás könyvből

Ajánld másoknak is az Érdemes Életet!

 • Könyv

  Kiút a betegséget okozó stresszből

  Kiút a betegséget okozó stresszből

  Logikusan elmagyarázza mindazt, ami a mély megoldáshoz hiányzik

  Megnézem

 • Képzés

  Az önfegyelem tanulható, és minden problémánk jó megoldásához elengedhetetlen.

  Részletek

 • Facebook

  Friss hírek a megjelenő új könyvekről, előadásokról, eseményekről, videókról, cikkekről.
  Kövesd a facebook oldalunkat:

  Facebook