Ghí (tisztított vaj) készítése

Ghí (tisztított vaj) készítése

A ghí készítése rendkívül egyszerű, de nagyobb mennyiség több időt igényel. Célszerű ebédfőzés és konyhai teendők mellett készíteni, így nem vesz el plusz időt a napunkból.

  • A vajat egy nagy magas fazékban közepes hőn lassan forraljuk fel.
  • Csökkentsük a hőt alacsonyra, és fedő nélkül melegítsük tovább. Vigyázzunk rá, hogy ne égjen meg.
  • Időnként egy szűrővel vagy lyukacsos kanállal szedjük le a habot a tetejéről. Amikor a habképződés megszűnik, a ghí szép áttetsző aranysárga színű lesz, készen vagyunk.
  • Egy szűrőbe tegyünk gézt vagy valamilyen sűrű szövésű anyagot, és óvatosan szűrjük át a ghít úgy, hogy az edény aljára rakódott fehérje ne kerüljön bele. Zárható üvegekben vagy edényben tároljuk.

Tanácsok:
A ghí hűtés nélkül tárolható, feltéve, hogy helyesen készült el. Nagyobb mennyiség esetén érdemes hűtőben tartani.
1kg vajból kb. fél óra alatt készíthetünk 800g mennyiségű ghít.