Miért életbevágó a három tudatszint tudományát megismerni?

Miért életbevágó a három tudatszint tudományát megismerni?

A tudatszintünket a hitünk, az elképzeléseink, az értékrendünk és a motivációink összessége hozza létre. Ezek határozzák meg a tetteinket és az életminőségünket, azt, hogy hogyan tudjuk kezelni az életünket, a munkahelyi és kapcsolati nehézségeinket, a stresszt, az egészségünk állapotát és még a boldogságérzésünket is.

A tudatszintek rendszere segít, hogy meglássunk olyan mély összefüggéseket is, amiket enélkül lehetetlen. Rávilágít azokra az ösztönös elkerülési módokra, melyek akadályozzák a problémáink, a feszültségeink és a betegségeink minőségi megoldását, és ezek miatt nem vagyunk elégedettek az eredményeinkkel. Ezek felismerése szükséges ahhoz, hogy ne ragaszkodjunk vakon egy rossz döntéshez, irányhoz.

Próbálhatunk sok mindent, hogy jobb legyen az életünk, de ha megértjük a három tudatszint közötti lényegi különbséget, akkor egy nagyon egyszerű sémát kapunk kézhez a fejlődésre.

Az alábbiakban megvizsgálhatjuk, hogy melyik tulajdonságunk, tevékenységünk, kapcsolatunk, döntésünk jelenleg melyik szinten van. A feladatunk ezután az lesz, hogy az egyes tudatszinten lévőket próbáljuk a másodikra felhozni, míg a másodikon lévőket a harmadikra. Ebből a látásmódból az a pótolhatatlan hasznunk származik, hogy megtanulunk mindent objektív minőség szerint csoportosítani, ami automatikusan a tisztánlátásra és fejlődésre bátorít bennünket. Kialakít a gondolkodásmódunkban egy felemelő rendszert, tudati lépcsőt.

Ennek a mély tudománynak a jövőben egy egész könyvet szentelek majd, de az Intelligens Gyógyulás könyvben már írtam róluk (A tudatszintek és az egészség című részben). Most abban szeretnék segíteni, hogy röviden átláthasd ezt a témát, és azonnal el tudd kezdeni használni az életed javításában.

Első tudatszint

Minden ide tartozik, amiből rossz eredmény születik, ami nem működik, kiábrándító, elromlott, amivel kapcsolatban tehetetlen vagy, a negatív tulajdonságaid és érzelmeid, a kényszerek, és még a betegségeid is. Bármi, ami lehúzó, kihasználó, pusztító, szennyező, érzéketlen, durva, szintén ide sorolható. Egyszóval mindaz, amit szenvedést okoz, a saját szenvedő, panaszkodó felfogásunkat is beleértve.

Gondold át, hogy az életedben mi mindenre jellemzőek a fentiek, mely tulajdonságaidra, kényszereidre, melyik helyzeteidre, kapcsolataidra, mely tárgyakra a környezetedben? Akkor válik a legnagyobb hasznodra, ha leírod a válaszaidat.

Az életedben ezek olyanok, mint a beragadt fék egy autón, vagy egy leengedett horgony a csónakon. Amiatt nem tudjuk elmozdítani az ide tartozó helyzeteinket, kapcsolatainkat, tulajdonságainkat, mert valamilyen oknál fogva nem engedjük ki a féket, nem húzzuk fel a horgonyt. Miért nem? Mert vagy nem tudjuk, hogy mit tegyünk, vagy azt hisszük, hogy tudjuk, de kiderül, hogy rosszabb lett, vagy gyengének érezzük magunkat, kifogásokat keresünk, félünk, elkerüljük, halogatjuk stb.

Második tudatszint

A következő minőségi szinthez az életünk olyan dolgai tartoznak, amik nincsenek elakadva, és a nehézségek ellenére is működnek. Amikbe sok erőfeszítést és időt áldozunk, informálódunk, kérdezünk, utánajárunk. Nemcsak vágyunk rájuk, hanem teszünk is értük, nem hagyjuk annyiban, mint az előző szinten. A jó eredményért sok áldozatra vagyunk készek, egyszóval motiváltak vagyunk. Lelkesítőek, de azért feszültséggel is járnak.

Ez a tudati hozzáállás azért eredményesebb, mert tele van tettrekészséggel, ez hiányzott az előző szinten.
Vedd sorra az előző szinthez hasonlóan, hogy mik azok az életedben, amik lázba hoznak, lelkesítenek, amiért áldozatot hozol, és amire büszke vagy.

Az első fejlesztő feladat

Gondold át, hogy amiket az első szintre soroltál, hogyan tudnád fejleszteni a második tudatszintre jellemzők alapján. Hogyan tudnál több erőfeszítést tenni, másképp próbálni, kiktől kellene tanácsot kérned, mit kellene hozzá tanulnod stb.? Készíts tervet, és hozzál nagyobb áldozatot, keresd, kutasd, gyakorolj, ne add fel. Legfőképpen keresd olyanok társaságát és tanácsát, akik jók abban, amiben te is szeretnél.

Természetesen ezen a szinten is vannak hiányosságaink, legfőképpen az, hogy túlságosan az eredmények és a külsődleges sikerek motiválnak bennünket. A feszültségek azért alakulnak ki, mert a tulajdonságaink, a teherbírásunk, az alkalmasságunk és a tetteink – amit kifelé mutatunk – nincsenek arányban azzal, amik belül vagyunk. Ez egy másik fajtája a tudat alatti elkerülésnek, amikor a külső eredményekkel próbáljuk pótolni a belső hiányainkat, kisebbségi érzésünket. Inkább a szakértelmünket, az ügyességünket fejlesztjük, melyek praktikusak egy cél eléréséhez, de kevések a feszültségmentes fenntartáshoz.

Harmadik tudatszint

A nevelés és oktatás, illetve a társadalmi értékrend miatt sajnos leginkább az első és a második szint jellemzői dominánsak az életünkben.

A harmadik tudatszintre jellemző a kiegyensúlyozottság, összehangoltság, jó működés, tisztaság, feszültségmentesség és elégedettség. Ez meglehetősen ideálisnak tűnik, de valójában minden lehetne ilyen az életünkben, ez csak tudás és helyes tettek kérdése. Ezt a szintet úgy érhetjük el, hogy a hozzáállásunkat, a vágyainkat tökéletesítjük, és a külső megfelelés, a látszat helyett a figyelmünket a jellemünk, a jó tulajdonságaink, az érzelmi problémáink belső kezelésére és megoldására szenteljük. Ez egy minőségi értékrend váltás az életünkben, amikor azt tesszük a vágyunkká, hogy tényleg jók legyünk, ne csak mutassuk vagy elhitessük magunkkal és másokkal.
Ehhez hajlandónak kell lennünk áldozatot hozni, feladni a büszkeségünket, alázatosan szembenézve a külső és belső hibáinkkal, a valósággal, és elszánni magunkat azok kijavítására. Ez komoly belső munkát, őszinteséget, tanulást, erős hitet és kitartást igényel.

Láthatjuk, hogy mindegyik tudatszint egyre nagyobb befektetést igényel, viszont egyre magasabb életérzést és sikert is biztosít számunkra. A problémáink, a rossz sorsunk oka az a félreértés, hogy olcsón és külsőségekben akarjuk megkapni a sikert, és a képmutatás korában elhitetik velünk, hogy ez így is lehetséges.

A második fejlesztő feladat

Mindent, ami az életedben a második szinten van, gondold át az itt elhangzottak alapján. Mit kellene hozzátenned, milyen jellembeli tulajdonságot kellene magadban fejlesztened, hogy ne okozzanak feszültséget a számodra? Milyen negatív tulajdonságaid, kényszereid, hiányosságaid vannak, amiket elkerülsz, amiért nem teszel eleget, hogy kijavítsd őket, nem kérsz segítséget? Gondold át a lelkesítő vágyaidat is. Tényleg mindenre szükséged van? Vagy csak valami külcsín, látszat, külső dicsőség miatt fontos annyira?

A harmadik tudatszintnek a kitartás, felelősségteljesség, türelem, nyugalom, egyszerűség, szorgalom, önfegyelem és jó együttműködési készség az ismérve, és ennek eredményeképpen folyamatos, stabil fejlődés jellemzi.

A tudatszintek rendszere és az életünkben való alkalmazása mindenki számára elérhető. Ezt a tudást nyújtja az Érdemes Élet, és azokat a módszereket, ahogyan a belső változáson át meg tudod oldani a belső és a külső problémáidat egyaránt.
Hogyan szeretnéd élni az életedet? Te döntesz, a lehetőség adott.

Jó fejlődést kívánok Neked!

Üdvözlettel:
Nagy A. Csongor

Ajánld másoknak is az Érdemes Életet!

 • Könyv

  Kiút a betegséget okozó stresszből

  Kiút a betegséget okozó stresszből

  Logikusan elmagyarázza mindazt, ami a mély megoldáshoz hiányzik

  Megnézem

 • Képzés

  Az önfegyelem tanulható, és minden problémánk jó megoldásához elengedhetetlen.

  Részletek

 • Facebook

  Friss hírek a megjelenő új könyvekről, előadásokról, eseményekről, videókról, cikkekről.
  Kövesd a facebook oldalunkat:

  Facebook