Házisajt készítése

Házisajt készítése

Hozzávalók:

1 l zsíros tej (lehetőleg nyers, feldolgozatlan tej)
2-3 ek citromlé

  1.  Forraljuk fel a tejet,
  2. tegyük bele a citromlevet. Fontos, hogy megvárjuk a forrást! Ekkor elkezd különválni a túró
    és a tejsavó. Ne keverjük, különben összetörik. Ha a savót tejesnek látjuk, keverhetünk bele
    még egy kevés citromlevet.
  3. Amikor szépen különváltak, vegyük le a tűzről, és hagyjuk pár percet állni.
  4. Szűrjük át gézen, vagy lógassuk fel. Ezzel kitűnő sajt alapanyagot kapunk a főzéshez. Ha
    szilárdabb sajtot szeretnénk, préseljük le nehezékkel (pl. egy vízzel teli lábassal).

1l tejből kb. 10dkg sajt készül.
Tanácsok:
Fűszerekkel (pl. köménymag) és sóval keverve ízletes sajt nyerhető .
A frissen készült sajtot morzsolva is használhatjuk zöldséges ételekbe, rizsbe.
A préselt sajt vágható és ki is süthető. Hasonlóan tudjuk használni, mint a tofut.