Hogyan előzzük meg a stressz-károkat?

Hogyan előzzük meg a stressz-károkat?

Forradalmi áttörés a stressz biztonsági szint növelésében.

Hány százalék esélyed van?

Vörös riasztás, őrülten tomboló vihar az óceán közepén, egy csónakban egy kiéhezett tigrissel.

Szereposztás

Stressz károk megelőzéseÓceán – a nagy betűs ÉLET
Mélység – a bizonytalanság
Vihar – amikor a külső körülmények megbolondulnak és ide-oda dobálnak
a Tigris – a megvadult elménk, aki ilyenkor ránk támad
És itt vagy Te – rólad fog szólni ez a történet:

Igaz történet – Élet-Halál kérdés

Mennyire tudsz “úszni”? Vagyis, mekkora a stressztűrő képességed? Felszínen tudsz maradni?
Emlékezz, ezek azok a hétköznapi helyzetek, amikor olyan érzésed van, hogy “betemet a hullám, kapálózva nyeled a sós vizet és fuldokolsz”! – elég stresszes?
Ilyen ez, ha az életed nagy stressz-hullámaiban próbálsz megtanulni ura lenni a helyzetnek. Reménytelen. Mégis, ekkor kezdődik az igazi történeted:

Stressz mentőöv

Az eddigi stressz-kutatások még nem mentettek meg a fuldoklástól. A sok áldozat miatt az elmúlt három évben teljesen más úton indultam el a stressz-kutatás terén. Valójában ez a munkám során, az Intelligens Gyógyulás személyes konzultációk kapcsán jött létre. Részletesen elemeztem több mint 300, betegségeket kiváltó feszültség esettanulmányát egyik könyvem megírásához. A feladat az volt, hogy világos rendszerbe rakjam a különböző szintű feszültségek hatását. A cél pedig az, hogy a feszültséget párhuzamba állítsam a biológiai elváltozások mértékével, és a helyreállítási folyamatokat szintenként határozzam meg. Ezért a szokásos stresszorok (stressz-okozók) szerinti csoportosítás helyett a feszültség szintjei és hatásai szerint kidolgoztam egy összetett csoportosítási rendszert. Ebben a forradalmi áttörés ötszörös:


1. Először is ennek ismeretében felmérhető a stressz mértéke, és meghatározható a szintek szerinti lépcsőzetes kezelése.


2. Egyénre szabott, mert az érzékenységed a mérvadó, nem valami objektív mérce.


3. Jövőbe mutató a szintek szerinti megbetegítő hatás és az ebből következő “gyökér kezelések” alkalmazási lehetősége. A legnagyobb haszna a betegségek megelőzésében és “idő előtti”, kezdeti szintű gyógyításában van.


4. Visszafelé nézve pedig a krónikus betegségeket kiváltó, súlyosbító és fenntartó stressz hatások megoldására nyílik lehetőség.


5. Végül pedig az igazi áttörés az, hogy a szintek szerinti felismerést és megoldást használhatjuk a stressz biztonsági szintünk fokozatos megerősítésére.


Stressz biztonsági szint maximalizálás

Mit jelent ez pontosan?
Stressz biztonsági szintnek neveztem el az érzelmi stabilitás mértékegységét.
Az alacsonyabb stabilitási szinteken meggyengült érzelmi ellenálló képességgel rendelkezünk, és sérülékenyebbek vagyunk. Az életünk során ért, számunkra túlterhelőnek érzett hatások gyengítenek minket.

Tény, hogy az ideális érzelmi stabilitásunktól, nyugalmi állapotunktól távol, valahova az “óceán” közepére sodródtunk.

Piros vészjelzés

A stressz szintek szerinti osztályozása olyan, mint a viharjelzés. A viharra való felkészülés a gyenge, sérülékeny pontok ismeretét és megerősítését jelenti. Így tudjuk a biztonsági szintünket növelni. Az intelligens, eredményhez vezető hozzáállás mindig a megelőzés. A stressz akkor van hatással ránk, ha nem vagyunk biztonságban. Ezért hangsúlyozom, hogy a stressz biztonsági szintünket kell megerősíteni. Ennek a kulcsa az, hogy ezt “vihar” előtt kell tenni. Az életed legnagyobb nehézségében természetes, hogy megrendül a biztonságérzeted, és feszültté válsz a tudatos vagy tudattalan félelmeidtől. Próbáltál már tomboló viharban rendet rakni? “Könnyebb a szelet megállítani, mint az elmét kontrollálni!”- a Bhagavata Gita bölcsessége is ezt mondja. Ezért:

A siker első kulcslépése, hogy megértsük: nem a “viharban” kell elkezdeni a stressz-kezelés gyakorlását.

Sárga riasztás

Stressz károk megelőzéseViszont ha ismerjük a szintek szerinti csoportosítás jellemzőit, akkor az intelligenciánk képes kiadni az érzékenységünknek megfelelő sárga, narancs vagy piros riasztást. Minket a fentiek értelmében első lépésként a sárga érdekel. Ezek többnyire olyan nehézségek, melyeknek már nem is tulajdonítunk jelentőséget, “megtanultunk” együtt élni velük. De ha valójában belegondolunk, igenis zavarnak minket. Második természetünkké váltak a késztetéseink, hiányosságaink, érvényesülésünk, önleértékelésünk stb. Megoldás híján az ezekből áradó feszültségek időközben deformáltak minket, és elfogadtuk, hogy ezek vagyunk. A lényeg, hogy ezen a mély, de finom stressz-szinten kell kezdenünk, mert itt még könnyebben kezelhető a helyzet. Ha a sárga riasztásnak megfelelő minimális (ön)védelemre nincs eszközünk, akkor a piros riasztás után csak a romok eltakarítása marad nekünk.
Ez nem játék, mert a tét nem kevesebb, mint az egészségünk, az életünk hossza, kapcsolataink minősége, munkánk hatékonysága, egyszóval a boldogságunk.

A stressz kezeléséről lemondani egyenlő a boldogtalanság elfogadásával.

Partraszállás

Képzeld el, milyen érzés lehet, amikor az óceán közepén egy mentőcsónakban, végelgyengülésben, a tomboló viharban meghallod a távolban egy hajó kürtjét? Vagy amikor újra a partra lépsz? Érzed azt a hihetetlen érzést?
Létezik ez az érzés a stressz óceánjából való megmenekülésből is – bármennyire hihetetlennek tűnik -, amikor a hullámok ide-oda dobálnak.
A stressz biztonsági szintek a létrát jelentik számunkra, amin felmászhatunk a hajóra. Ahhoz, hogy szerencsésen földet érjünk, érzelmi stabilitásunkat, biztonsági szintünket kell megerősítenünk.

Stressz károk megelőzéseA stressz-szintek megismerése lehetővé teszi mostantól a fokozatos fejlődést, a tudatos megerősítést, a stressz biztonsági szint maximumra növelését.

Én ezt leegyszerűsítve egészséges gondolkodásnak hívom, amire nem mindenki érett: ez egy kiváltság azoknak, akik elég intelligensek erőfeszítést tenni a megelőzésre a károk törmelékeinek eltakarítása helyett.

Szép napot és egészséges gondolkodást kívánok!
Üdvözlettel: Nagy A. Csongor