Hogyan visszük magunkkal a problémáinkat és a betegségeinket?

Hogyan visszük magunkkal a problémáinkat és a betegségeinket?

Miben különbözik, amikor egy betegséget felületesen vagy mélyen kezelünk?

Felületes megoldás esetén, amikor nem a probléma gyökerét kezeljük, akkor gyakorlatilag visszük tovább magunkkal a probléma forrását. Amikor újra előjön, akkor azt hisszük, egy másik problémával állunk szemben.

Ugyanez figyelhető meg az életünk minden egyes területén is. Erre szeretnék itt rámutatni, mert ez nagyon jól megvilágítja, hogyan kell a betegségekhez is helyesen hozzáállni, hogy kezelhetőek legyenek.

Mindkét esetet, ahogy az életünk problémáit és a betegségeinket kezeljük, ugyanaz az elvi hozzáállásbeli probléma jellemzi. Ennek hatása először mint feszültség, stressz, később már betegség formájában jelenik meg.

Hogyan lehet mélyen kezelni a problémákat?

Az élethelyzeteinket a pszichológiai működésünknek vagyis hozzáállásunknak az eredményeképpen hozzuk létre. Ezért ha bármit mélyen akarunk kezelni, akkor vissza kell nyúlnunk ahhoz a helyzethez, hangulathoz, ami azt létrehozta, mivel az nemcsak a múltban létezett, hanem most is él bennünk.

Bármilyen fizikai állapot változása attól függ, hogy mi hogyan állunk hozzá pszichológiailag, mit gondolunk róla, hogyan érzünk vele kapcsolatban. Ezért ha elsősorban nem a pszichológiai hozzáállásunkat akarjuk mindig javítani, fejleszteni, hanem csak a külső hatásokat, tüneteket akarjuk megszüntetni, akkor gyakorlatilag nem jutunk előre, mert a problémákat rendszeresen újratermeljük.

A betegségedet és az életed problémáit ugyanúgy kell kezelni

Az életben is megfigyelhető, hogyan visszük magunkkal a problémáink hangulatbeli okát. Ha ezt megértjük, jobban fogjuk látni, hogyan történik ez a betegségekben is.

Amikor egy rossz szokás, függőség, hanyagság stb. miatt kialakul egy konfliktus, az a probléma külső tünete, olyan mint egy betegség tünet. De tudjuk, hogy ezek a magját – a szokásainkat, a viselkedésünket, a hozzáállásunkat, a természetünk mélyebb problémáit – hoztuk magunkkal, azok egyáltalán nem újak, bennünk gyökereznek.

Például valaki úgy érzi, kiégett a párkapcsolata, és emiatt választ egy másik kapcsolatot, reménykedve hogy abban majd megtalálja a boldogságot. De a valóság az, hogy a természetét viszi tovább, jót és rosszat is. Lehet, hogy teljesen más környezetbe kerül, mással él tovább, más kihívással néz szembe, de a természetbeli problémái akkor is kijönnek – csak másként, másban, ez mindössze idő kérdése. Ha csak külsődlegesen nézzük, akkor úgy néz ki, hogy mindig valaki más az oka a problémának.

Ugyanez a gond a betegségekkel is, amikor nem kezeljük őket elég mélyen, csak elnyomjuk a tüneteket gyógyszerekkel, fizikai kezelésekkel. Ez olyan, mint amikor kilépünk egy kapcsolatból, és ezzel akarjuk megszüntetni a konfliktus tüneteit, hogy jobb helyzetbe kerülhessünk. Vehetjük úgy, hogy ezzel kész, megoldottam a helyzetet, kijöttem ebből a konfliktusból, vagy meggyógyultam ebből a betegségből. De maga a kórokozó részben mi vagyunk, az a belső viselkedés, hangulat, ami megbetegítette az előző kapcsolatot. Ezt a természetet hoztuk magunkkal, ez dolgozik bennünk. És mivel egy másik helyzetről van szó, a gyenge pontunk máshogy és máshol fog kijönni.

Azzal, hogy az egyik külső tünet valahogy elmúlik, lecsitul, a belső probléma még nem tűnt el, bár naivan nézve így képzelhetjük. De ahogy a feszültség sok különböző gyengeségünkben kijön, hasonlóan a szervezetben is sok gyenge pontunk van, amiben az elfojtott feszültségek betegségek formájában kijöhetnek.

Ugyanez történik egy közösségben is, ahol problémáink vannak. Ha valakiben ott lapul egy rossz tulajdonság, akkor ő a probléma hordozója, és ha átmegy egy másik közösségbe, önmagát viszi tovább. Ha ott jobb a környezet, az gyógyító hatású lehet a számára. Ugyanúgy, ha egy betegségből kijövünk, és abból tanulva nem követjük már el ugyanazokat a rossz szokásokat, nem étkezünk és élünk ugyanolyan egészségtelenül, mint előtte, vagyis teremtünk magunknak egy jobb, egészségesebb környezetet, és különösképpen ha mentálisan is tanulunk a betegségből, akkor nyilván a mi helyzetünk is javul, és ezért kevesebb megbetegítő hatás fog érni bennünket fizikailag és mentálisan is.

Hogyan tudunk hasznot képezni a problémákból?

Minél jobban és mélyebben megértjük, hogy mi a pszichológiai értelme, tanulsága annak a helyzetnek, amibe belekerültünk, annál inkább tudunk jobb környezetet és helyzeteket létrehozni. Legyen az egy párkapcsolat, egy társaságban vagy közösségben való érvényesülés, vagy a jobb közérzet és egészség. Ezek a fejlődések, változások előbb mind belül történnek meg.

Például vegyük azokat a jellemzőket, melyek bizonyos személyekben, közösségekben vagy a társadalomban nem tetszenek, és figyeljük meg azok pszichológiai jellemzőit, érzelmi okait, hogy azok hogyan vannak jelen a mi életünkben is. Így egyre jobban megértjük ezeket, és elkezdhetjük magunkban javítani, kitisztítani. Így az értelmünk által minden helyzetből tudunk hasznot képezni magunknak, egy olyan tanulságot, ami gyógyító hatással bír. Ily módon nemcsak különböző külsődleges dolgokat látunk, amiknek semmi köze nincs egymáshoz, hanem megtanulunk mélyebben, összefüggésekben látni.

Mert ha nem látjuk az összefüggéseket, az olyan, mintha egy szövegben csak a betűket látnánk, de nem értenénk a mondanivalóját. Viszont ha megtanuljuk, hogy a helyzeteknek, a problémáknak mi a mélyebb értelme, üzenete számunkra, akkor tudjuk helyesen kezelni és ezáltal nagyon sokat tudunk fejlődni általuk. Így nemcsak a tünetet kezeljük, hanem a problémákat és a betegségeket létrehozó hajlamokat is. És ez a fontos, hogy a hajlamot! Nem a problémát, a vitát, ki mit mondott, hogy nézett rám stb. Ez a problémáknak csak a tünete.

Egy párkapcsolatban vagy munkahelyi problémában is először meg kell tanulnunk azokat a hajlamokat megfigyelni és kezelni magunkban, majd másokban is, ami létrehozta a vitát, a konfliktust vagy a rossz élethelyzetet. Hasonlóan a betegségeknél is meg kell keresni, hogy mi az a pszichológiai hajlam, amivel megbetegítjük magunkat. Ez a fejben kezdődik el. Ezek mély megoldásában segít az Intelligens Gyógyulás folyamata.

Fontos megértenünk, hogyan működik a pszichikai szervezetünk

Ahogy fizikai szempontból is a test biológiai működésének ismerete teszi lehetővé a tünetek kezelését, hasonlóan az érzelmi problémáinkat is csak a pszichikai szervezetünk működésének megértése által tudjuk helyesen kezelni.

Ez nem bonyolult. Az intelligenciáról, érzelmekről, az egóról, tehát olyan pszichikai funkciókról szólnak, amik a belső működésünk alapjai, és minden életjelenségünkben ott vannak. Ezeket az alapelveket tanítja meg az Intelligens Gyógyulás könyv. Azoknak akik ezt komolyan veszik és alkalmazzák, rendkívül jó hatással van az életük minden területére és az egészségükre egyaránt.

Nagy A. Csongor
az Intelligens Gyógyulás könyv szerzője

Ajánld másoknak is az Érdemes Életet!

 • Könyv

  Kiút a betegséget okozó stresszből

  Kiút a betegséget okozó stresszből

  Logikusan elmagyarázza mindazt, ami a mély megoldáshoz hiányzik

  Megnézem

 • Képzés

  Az önfegyelem tanulható, és minden problémánk jó megoldásához elengedhetetlen.

  Részletek

 • Facebook

  Friss hírek a megjelenő új könyvekről, előadásokról, eseményekről, videókról, cikkekről.
  Kövesd a facebook oldalunkat:

  Facebook