Meg kell tanulnunk egészségesen gondolkodni

Meg kell tanulnunk egészségesen gondolkodni

Minden változás a fejben dől el. De változást tudat alatt igazából nem akarunk. Szívesen változtatunk egy kicsit a felszínen — kocogunk típusút —, de az, amit valójában tennünk kellene, sok esetben nem kényelmes, emiatt hajlamosak vagyunk tudatosan vagy tudtunkon kívül elkerülni. Ezért kell a hozzáállásunk ellenőrzésével kezdeni minden problémánk megoldását.
A problémákat általában külsőleg, a körülmények vagy mások változtatásával szeretnénk megoldani. A belső, személyes hiba meglátása és beismerése ennél nehezebb, egyáltalán nem kellemes tudomásul venni. Emiatt választunk inkább egy könnyebbnek tűnő utat: nem foglalkozunk vele, elfojtjuk, vagy akár tagadjuk is, de az – mint egy átok – visszatér, és megtalálja a módját, hogy tovább nyomorgasson minket.

Fontos lépés, hogy tényleg elszánjuk magunkat a változásra

Kezdetnek itt egy egyszerű, de hatásos alapgyakorlat annak érdekében, hogy elkezdjük megváltoztatni a nézőpontunkat. Minden azon múlik, mire figyelünk, miben látjuk a megoldást. A lényegi nézőpontváltás azzal indul, amikor a belső változáson keresztül kezdjük nézni a problémáink megoldását. Az alábbi gyakorlat egy belső edzés, amely ha megfogadod, és naponta emlékezteted magad rá, garantáltan nagy segítségedre válik.

Minden problémádban, még a kisebbekben is, kezdd el megfigyelni a hozzáállásodat, a hangulatodat.

A hangulatodat mindig a még mélyebb problémáid befolyásolják, a belső hiányaid, önértékelésed, félelmeid, régi sérelmeid stb., melyek a háttérből a külső problémáid okozói.

Gondolkodj el rajta, és fogalmazd meg, amennyire csak tudod, hogy mik lehetnek ezek, ezzel tudatosíthatod őket. Szokásoddá kell tenned, hogy ezeket sem kerülöd el, ezekkel is foglalkozol.

Törekedj arra, hogy változtass, javíts a hangulatodon, a hozzáállásodon, és meg fogod látni, hogy ez sokat segít a körülmények helyesebb kezelésében is.

Később írok arról, hogyan lehet ezt szakszerűbben tenni, de egyelőre a lényeg az, hogy most jó irányba indulj el a problémáid megoldásában. Ha ez alapján elkezded átgondolni a helyzeteidet, sok hasznos következtetésre jutsz, ami segíteni fog másképp, jobban hozzáállni a problémáidhoz.

Ne menj el a megoldás mellett

Amikor komolyabban elkezdesz befelé figyelni, akkor egyre mélyebb összefüggéseket fogsz észrevenni a külső események és a hozzáállásod között, melyek egyre nagyobb segítségedre lesznek a nehézségeid hatékonyabb kezelésében. Ha nem figyelsz erre, az olyan, mint amikor elmész egy fontos irányjelző tábla mellett, és nem veszed észre. A cél, hogy felfedezd: a megoldás benned van, és ezt megtanuld használni, felszínre hozva az igazi értékeidet. De ez is egyfajta munka abban az értelemben, hogy foglalkozni kell vele; figyelmet igényel, mint minden, amiben eredményt akarsz elérni. Kezdd azzal, hogy naponta figyelmet szentelsz ennek az egyszerű gyakorlatnak. Ez az alap.

Sok sikert kívánok, és ne feledd, ez egy belső edzés! Ha meg akarsz erősödni, akkor rajta, kezdd el, és ne feledkezz meg róla. Írd ki egy emlékeztető cetlire, beszélgess erről másokkal, akik nyitottak rá. A belső erő és stabilitás a legnagyobb érték, mert mindent jobbá tud tenni az életedben, többek között az egészségedet is.

Nagy A. Csongor
az Intelligens Gyógyulás könyv szerzője

Ajánld másoknak is az Érdemes Életet!

 • Könyv

  Kiút a betegséget okozó stresszből

  Kiút a betegséget okozó stresszből

  Logikusan elmagyarázza mindazt, ami a mély megoldáshoz hiányzik

  Megnézem

 • Képzés

  Az önfegyelem tanulható, és minden problémánk jó megoldásához elengedhetetlen.

  Részletek

 • Facebook

  Friss hírek a megjelenő új könyvekről, előadásokról, eseményekről, videókról, cikkekről.
  Kövesd a facebook oldalunkat:

  Facebook