Hogyan fejlesszük az önfegyelmet • 5 rész

A fontos dolgok miért maradnak el?

Miért irányítanak a pillanatnyi dolgok, és a fontos dolgok miért maradnak el mindig?
Mi vonja el a figyelmünket? Mit tehetünk ellene?

A probléma az, hogy negatívnak vesszük azt, ami igazán segítene, és nem értjük, hogy a vágyainkkal hogyan és miért okozunk elégedetlenséget magunknak – boldogság helyett.
Ezt kell helyesen megértenünk, ahhoz, hogy ezt a tévedést megfordíthassuk, és egy jó hozzáállás kialakításával elégedettséget tudjunk elérni bármiben.

A következő videóból megtudhatjuk, mire kell vigyáznunk és mit kell gyakorolnunk, hogy a fontos dolgok megtörténjenek, és a nem fontos dolgok ne vonják el a figyelmünket:

Ha szeretnéd a felvétel hanganyagát később bármikor meghallgatni, letöltheted mp3 formátumban. A megnyíló oldalon kattints a jobb felső sarokban a letöltés ikonra.
Hangfelvétel letöltés

Gyakorlat

1. Alakítsuk ki azt a szokást, hogy a vágyainkat felülbíráljuk. Nézzük meg ésszel, hogy mire van szükségünk. Ne csináljunk belőle érzelmi kérdést, ne a ragaszkodás miatt döntsünk, mert megtetszett, vagány, mert divat, vagy mert szeretnénk tapasztalni azt a büszkeséggel eltöltő érzést, hogyha megszerezzük, akkor nagyobbak, jobbak leszünk tőle. Ne a hamis önértékelésünket, a külső képmutatásunkat akarjuk növelni; ez csak önbecsapáshoz vezet. Ha valóban jobbak szeretnénk lenni, akkor legyünk igazából jobbak – belül, jellemben, nem a külső képmutatásban.

Szokjuk meg, hogy nem majmolunk másokat, szabaduljunk meg ettől a szokástól. Meglátod mennyivel könnyebb így dönteni, és mennyivel felszabadultabb így élni. Emlékeztessük magunkat, hogy a kitalált vágyak csak a hiányérzetünket növelik és az elégedetlenségünket fokozzák. Hogy mire van szükségünk, az legyen nagyon tudatos, logikus döntés, ne egy érzelmi kényszer döntse el az értelmünk helyett. Szükségem van rá? Vagy nincs rá szükségem?
Ezektől a túlzásoktól szenved a világ is, és ezekbe roppan bele.

2. Gondolkozz el az alábbi két ellentétes folyamaton, melyiket akarod megvalósítani az életedben? Azt gyakorold.

Önfegyelem hiány = érzelmek túlsúlya = túlzások = kitalált szükségletek = fokozzák a hiányérzetet = elégedetlenséghez vezetnek

Önfegyelem = értelem fejlesztése = szabályozottság = valós szükségletek = nincsenek túlzások = elégedettség

3. Figyeld meg és vedd észre a túlzásaidat – a kicsiket is, amiket eddig nem vettél észre -, és ne fokozd őket azzal, hogy táplálod, megéled, gondolkodsz rajtuk, időt töltesz és azonosulsz velük.

A érzelmi túlzásokat is fontos megfigyelni: például a félelmeket, irigységet, leértékelést, bánatot, a büszkeséget, dicsekvést, az elismerésre és bizonyításra való vágyat stb.
Ezek az érzelmi túlzások hiányérzetet és feszültségeket okoznak, és az érzékszervek kényszereit, túlzásait, mint pl. evés, munka, élvezetek, szórakozás, játék, függőségek stb.

4. Figyeld meg a fenti érzelmi és érzéki túlzásokat, és hozz magadnak szabályokat! Ne engedd, hogy az érzelmi vágyak irányítsanak, hanem arra törekedjél, hogy az értelmeddel, a tudásoddal irányítsd az érzelmeidet. Gyakorold, hogy ne negatív, hanem pozitív érzéssel éld meg ezeket a szabad akaratodból hozott, a szabadságodat, elégedettségedet garantáló szabályokat.

5. A divatos vágyak helyett legyen a fő célod az, hogy jó tulajdonságokat alakíts ki, legfőképpen az önfegyelmet, mert ez fogja a legjobban szolgálni az elégedettséged elérését.
Tedd fel magadnak a kérdést, hogy milyen jó tulajdonságok segítenék a jelenlegi problémáid megoldását? Tedd ezeket fő céloddá, és tekints úgy a problémáid megoldására, mint ezeknek a jó tulajdonságoknak a fejlesztésére. Ezek hiányoznak a jó megoldáshoz.

6. Ismerd meg az Érdemes Élet elveit, amik segítenek a helyes döntésekben és a fejlődésedben.

 • Könyv

  Kiút a betegséget okozó stresszből

  Kiút a betegséget okozó stresszből

  Logikusan elmagyarázza mindazt, ami a mély megoldáshoz hiányzik

  Megnézem

 • Képzés

  Az önfegyelem tanulható, és minden problémánk jó megoldásához elengedhetetlen.

  Részletek

 • Facebook

  Friss hírek a megjelenő új könyvekről, előadásokról, eseményekről, videókról, cikkekről.
  Kövesd a facebook oldalunkat:

  Facebook