Hogyan fejlesszük az önfegyelmet • 7 rész

Napi oroszlán hibáink, amit nyugodtan elkerülhetnénk!

Egy nagyon fontos rész következik, amiből megtudhatod, hogy mi az önfegyelem hiány három oroszlán hibája, és miért leszünk áldozatai ezeknek. Nap mint nap belesétálunk a csapdákba, tudattalanul gyakoroljuk őket, meggyűjtve a bajunkat a következményeikkel. Ha ennek az egyszerű okát megérted, és tudatossá válsz róla, az nagyban segít megelőzni és megoldani a problémáidat. (Ennek érdekében nézd meg a gyakorlatokat is a videó alatt.)

Erről szól a következő videó:

Ha szeretnéd a felvétel hanganyagát később bármikor meghallgatni, letöltheted mp3 formátumban. A megnyíló oldalon kattints a jobb felső sarokban a letöltés ikonra.
Hangfelvétel letöltés

Gyakorlat

1. Figyeljük meg magunkban a három fő hibát, ami önfegyelem hiányhoz vezet:

a) amikor erőltetünk valamit (túl szigorúak, kemények, akaratosak vagyunk),
b) amikor elkerülőek vagyunk (túl könnyen, kényeskedve, kényelmesen, áldozat nélkül akarjuk elintézni),
c) amikor szétszórtak vagyunk (máshol jár az eszünk, felületesen, látszólag, nem gondosan, nem becsületesen tesszük a dolgunkat).

Ha tudatában vagyunk ezeknek a hibáknak, az nagyban segít megelőzni a problémákat. Ez mindig sokkal könnyebb, mint utólag a konfliktusokkal küzdeni. De az aktuális problémáid megoldásával kapcsolatban is fontos őszintén megvizsgálnod ezeket a belső hibákat, mert elkerülhetetlen, hogy kijavítsd őket, hiszen csak akkor fogsz jó eredményt kapni. A minőség az önfegyelemtől függ, ezek a hibák pedig az önfegyelem hiány ordító jelei.

Ez a három típushiba az érzelmi túlzások eredménye. Ezért ha nem csak meggondolatlanul, automatikusan cselekszünk, hanem tudatában vagyunk, hogy ezek az ösztönzések nem jók, akkor mindig tudunk egy kicsit visszavenni belőlük, egy kicsit csökkenteni a túlzást. Ez kezdetnek elég, mert hasonlóan bármi máshoz, ha mindig kitartóan gyakoroljuk, akkor egyre jobban fog menni.

2. Ha valamit nem szeretnünk, próbáljuk a hangulatunkat változtatni vele kapcsolatban. Ne hagyjuk, hogy a berögzült, tudattalan érzelmek irányítsanak, inkább az értelmünkkel, a tudatos énünkkel tanuljuk meg irányítani az érzéseinket. Természetes, hogy ez nem olyan könnyű, mert nem ezt szoktuk meg, de ez is csak gyakorlás kérdése.

 • Könyv

  Kiút a betegséget okozó stresszből

  Kiút a betegséget okozó stresszből

  Logikusan elmagyarázza mindazt, ami a mély megoldáshoz hiányzik

  Megnézem

 • Képzés

  Az önfegyelem tanulható, és minden problémánk jó megoldásához elengedhetetlen.

  Részletek

 • Facebook

  Friss hírek a megjelenő új könyvekről, előadásokról, eseményekről, videókról, cikkekről.
  Kövesd a facebook oldalunkat:

  Facebook