Örökséged az egészség! Akarod?

Örökséged az egészség! Akarod?

Élet nélküli élet

Mi történik egy növénnyel, ha kivesszük a földből, letakarjuk egy légmentes burával, nem éri nap és nem kap vizet?
Ugyanaz mint velünk, ha az élet alapfeltételeit megvonjuk magunktól. A mai világban a legtöbb ember a nap legnagyobb részét egy légmentes burában tölti (munkahely, autó, lakás) friss levegő nélkül, a mozgás annyi, hogy néha kimegy a mosdóba. Az ételeink tápoldatokban gazdagok, nem frissek, fagyasztott, tartósított, vegyszerezett, íztelenek és a fél világot átutazták.
Ez a jóléti társadalom? A modern civilizált élet?

A társadalom egy farkába harapó kígyó

A kényelemért, a korlátlan élvezet lehetőségéért meggondolatlanul áldozzuk az élethez szükséges alapfeltételeket. Ez nem túl előrelátó, nem intelligens, mert:

A természetellenes életmódért cserébe az életünk egészséges éveivel kell fizetnünk.

Ez súlyos ár, olyan mint egy rossz kölcsön nagyon magas kamattal, egyre nagyobb teherrel. Az eredmény, hogy a legelterjedtebb megbetegedések egyre fiatalabb korosztályokat érintenek, és az emberek egyre hamarabb gyengülnek el, vesztik el életerejüket. Ha arra gondolok, hogy nagymamám 97 éves korában két és fél méter magasra pakolja fel a tűzifát, ehhez képest hol vagyunk mi? A legtöbb embernek 40 évesen már van egy-két betegsége, amiben évek óta szenved.

Életünk 5 alapfeltétele

Ha egy halat kiveszünk a vízből, hiába kényeztetjük, elpusztul.
Minden élő szervezet, növény, állat, ember természetes környezetében tud egészségesen létezni.

Az élet alapfeltételei a számunkra megfelelő mértékben és minőségben jelen kell legyenek az életünkben.

Az Ayurveda több ezer évvel ezelőtt leírta, hogy az élet 5 alapfeltétele a következő:

 • Tér – élettér, környezet, a területed, szabadságod
 • Levegő – friss levegő, mozgás
 • Tűz – megfelelő éghajlat, hőmérséklet, napfény
 • Víz – tiszta víz
 • Föld – friss termés (zöldségek, gabonák, gyümölcsök)

Látni fogjuk, hogy az 5 elem nem elvont megközelítés, hanem nagyon gyakorlatias, ami ma is érvényes.

Az egészségünket – és ezáltal az életünk hosszát – nagy mértékben meghatározza a megérésünk és a viszonyunk az élet, a lét feltételeihez.

Ez még befér?

Az élet, a lét feltételeit nem lehet mesterségesen előállítani, csak a természet képes erre. A globalizált modern élet a természet kizsákmányolásán alapszik, és ennek eredményét a bőrünkön érezzük, az élet alapfeltételei globálisan veszélybe kerültek. Ez most a föld betegsége.

A testünk szerves része a környezetünknek, ha leépítjük az életet adó környezetünket, akkor hogyan leszünk boldogok?

Ugyanígy a test egyensúlya is felborul, ha kizsákmányoljuk. Minden áron csak élvezetet akarunk, elveszünk, de nem adunk, nem fektetünk be semmit, akkor egyszer csak kimerülnek a készleteink. Nagyon általános problémát fejezett ki egy betegem, amikor saját helyzetét panaszolta:

“Nem kíméltem a szervezetem, semmi nem okozott problémát, azt gondoltam, hogy ez még befér. A sorsom most megtanít másképp gondolkodni.”

“Másképp kell gondolkodni”

Az Intelligens Gyógyulás az egészséges, gyógyító gondolkodásra tanít meg. Az intelligencia tudatosságot és előrelátást jelent, amikor képessé válunk a dolgokat a helyes nézőpontból látni. Az intelligencia másik fő tulajdonsága, hogy a helyes dolgot tesszük. Itt jön be a képbe a pszichológia. Mennyi mindenről tudjuk, hogy kellene, de mégsem azt tesszük. Ez intelligens? Tehát a legnagyobb dolog, amit tanulhatunk az életben: a változás, a változtatás tudománya. Tudjuk, hogy mi a helyes, és meg is tudjuk tenni.

Az egészséges gondolkodás életbölcsesség, ami által képesek vagyunk egyensúlyt létrehozni az életünkben. Annyira vagyunk intelligensek, amennyire képesek vagyunk egyensúlyba hozni érzelmileg és fizikailag az életünket.

Az egészség nem a gyógyszereken múlik, az már régen rossz. A fejben dől el, viszont ha nem tanulunk meg bölcsen gondolkodni, akkor marad a gyógyszer.

Az egészség elkerülésének okai

A tudatszinteknek megfelelően az egészség tudattalan elkerülésének különböző szintjei vannak.

Nagyon hasznos ezt ismerni a reális látás, helyes nézőpont érdekében, mert nagyon megkönnyíti a tájékozódásunkat, döntéseinket.

A legalacsonyabb tudatszinten áldozatnak érezzük magunkat, tehetetlenek a betegségekkel kapcsolatban. Nem igazán törődünk az egészségünkkel. Ha betegek leszünk, akkor azt az orvosoknak, természetgyógyászoknak, gyógyszereknek kell megoldaniuk. Változtatni az életmódunkon? Azt nem, soha! Inkább megmagyarázzuk, elfogadható kifogásokat keresünk, az könnyebb. Ezen a tudatszinten marad a kiszolgáltatottság, a gyógyszer, a mellékhatás és legrosszabb esetben a műtétek.

A középső tudatszinten csak akkor törődünk az egészségünkkel, ha már fáj valamink. Akkor viszont nagyon megijedünk, mert veszélybe kerül az élvezetünk, a szórakozásunk, a finom ételek, a pénzkeresetünk.
A fájdalom elég motiváló erő, hogy tegyünk valamit, de ösztönösen olyan megoldásokat, ígéreteket keresünk, ami könnyű és gyors. Például nagyon jól tükrözi ezt a mai őrület a diéta és mozgás nélküli fogyás híres receptjeivel. Hasonlóan kelendőek a csodagyógyszerek és terápiák, masszázsok, divatos diéta trendek, testedzések, mágneses, rezonáló, energetizáló, vitalizáló, természetes, koncentrált, vitamindús, a lélekig hatoló csodacseppek. A közös ezekben a módszerekben, hogy nem kell sokat változtatnunk az egészségtelen életünkön, majd “valami” könnyen, kényelmesen és gyorsan megoldja. Ezek a módszerek nem teljesen hatástalanok, de a legjobb esetben is csak átmeneti, ideiglenes, szervi szintű hatást lehet elérni velük.

A gyógyulás nem a régi megbetegítő állapot visszaállítását jelenti, hanem annak a gyökeres megváltoztatását.

Találka az egészséggel

A felemelő tudatszinten nem elégséges a külsőség. Őszintének, hajlandónak kell lenni változni. Itt hosszú távon tervezünk, nem egy pillanatnyi fájdalmat akarunk ideiglenesen tompítani. Ebbe a kapcsolatba hajlandónak kell lennünk befektetni, és csak akkor tudjuk igazán megkapni. Azoknak adatik meg, akik nem akarják áltatni magukat, nem illúziót kergetnek, nem gyors, felelőtlen futókapcsolatról álmodnak. Az egészséggel való kapcsolatba áldozni kell, össze kell csiszolódni. Ehhez elég elszántak, nyitottnak és bátornak kell lenni, hogy szembenézzünk hibáinkkal, és kijavítsuk őket.

A betegség kimutatja, hogy mi a hiba az érzelmi és életmód szinten is, és ezáltal rámutat arra, hogy mit kell tennünk, változtatnunk. A test a lélek tükre.

Mondd meg nékem…

…hogy mit csináljak.
Minden növénynek megvan a fajtájából, természetéből fakadó igénye az élet feltételeinek arányával kapcsolatban, a megfelelő földminőség, vízmennyiség, éghajlat, levegő és tér, amire szüksége van.
Mi sem vagyunk egyformák.

Ha úgy érzed, nincs elég erőd, nem virágzol, nem vagy tele életenergiával, akkor biztos, hogy változtatnod kell az életfeltételeiden. Saját életed, egészséged kertészévé kell válnod.

Ez nem idő kérdése, most is eszünk, iszunk, teszünk-veszünk. Ugyanebben az időben tehetnénk ezt jól is, hogy ne elsorvadjunk idő előtt, hanem friss, élettel teli, ízletes gyümölcsöző életet éljünk.
Tehát ne keressünk kifogásokat. Az nem az egészséges tudatszint. A mai rohanó világban is sokat tehetünk az egészségünkért. Arra áldozzuk a szabad időnket és energiánkat, amit fontosnak tartunk. A legfontosabb, hogy megtudd:

Mi jó Neked?

A szervezeted típusának mi az igénye az élet feltételeivel kapcsolatban? Mit és milyen arányban kell magadhoz venned, hogy az a leginkább tápláljon téged?

Mi a számodra a terméketlen talaj, mit kell elkerülnöd? Ha nem tudod, akkor az életed egy kísérlet, és csak a szezon végén derül ki az eredmény, de az már késő, a növény satnya és száraz.

A Testtípusod szerinti életmód és étkezés eredményeképpen viszont fokozatosan egyre több élettel és erővel tölt el, kitisztít és kivirágzol. Minden típust más étkezés, munkamódszer, környezet, kikapcsolódás energetizál. Ezt részletesen leírtam a Gyakorlati Ayurvedában, amiből mindenki megtudhatja, hogy mi gyengíti el a szervezetét kitéve a betegségeknek, és mi az, ami egyensúlyba hozza nemcsak testileg, de érzelmileg is.
Ne feledkezzünk el, hogy érzelmi típusunk ismerete és ösztönzéseink kezelése még ennél is fontosabb az egészség szempontjából, ezért beszéltem ezekről először, az előző cikkekben.

Az örökséged az egészség! Akarod?

Fogadjuk el, tanuljuk meg az egészség, az élet alapjait. Egyéniség vagy, ismerned kell a saját létszükségleteidet.
Mitől fogsz kivirágozni?
Nem érdemes kísérletezni, nézz körül, hány vidám, egészséges, kiegyensúlyozott, életerőtől sugárzó embert látsz magad körül? Az egészség tudománya egy évezredes tudomány ugyanúgy, mint a kertészkedés, ne akarjuk kitalálni, már kitalálták Nekünk. Ez az egyik legértékesebb örökségünk az Ayurveda, az élet tudománya. Jár Neked, élj vele!

Az élet alapfeltételeit ne vond meg magadtól! Egy növényt nem az érdekli, hogy a kertész mennyit tud, hanem az, hogy meglocsolja-e. A szervezetünket is az érdekli, hogy mit teszünk, nem az, amit tudunk.

Ismerd fel és húzd ki a gazokat, amik elnyomják az egészségedet, és locsold naponta, mentsd meg életed virágát.
A minimum, amit tenned kell a Te pszichológiai típusod szükségletei szerint, hogy ne hervadjál el:


1. Tér – a környezeted, a területed, kapcsolataid, megismerésed, elfogadásod
A Vata és a Pitta típusoknak nagy függetlenségre, térre, szabadságra van igénye. Túlzott elvárásokra, elképzelésekre hajlamosak ezen a téren, ezzel rátéve egy lapáttal a problémájukra.
A Kapha típusok inkább be akarnak zárkózni. Elfojtásaikat feladva nekik ki kell nyílni, kimozdulni, teret adni a kapcsolatoknak, beengedni több dolgot az életükbe.
A természetes élettér kialakítását, a nyitottságot, a megismerésre való törekvést, elfogadást mindannyian gyakorolhatjuk nap mint nap minden térben, környezetben.


2. Levegő – mozgás, könnyedség, frissesség, kreativitás
A Vatában túlsúlyban van a levegő elem, nekik vigyázni kell, hogy ne szálljanak el nagyon, járjanak a földön. Idealista, túllelkesedő hajlamuk és mindenre kiterjedő pörgésük, ne repítse őket messze a valóságtól.
A Pitta típusoknak a mozgás állandó versenyt, bizonyítást jelent, és mindent légvonalban akarnak megközelíteni. Rájuk fér egy kis lazítás, levegő, könnyedség, idomulás a környezethez, és az akadályok megkerülése az áttörésük helyett.
A Kapha típus gyökeret eresztett. Neki nem kellene annyira félnie az új dolgok kipróbálásától, a hibák elkövetésétől. Másképp a tanulás, a tapasztalás és előrehaladás, a boldogság ajtaját csukja be maga előtt.
Ezeken túl egyértelmű, hogy napi 20 perc testmozgás, légző-, nyugtató- és erősítő gyakorlatok, rendszeres szellőztetés mindenkinek létfontosságú.


3. Tűz – erő, változás, hatékonyság, világosság
A Vata és a Kapha típusok nem bírják a nehézségeket, a tűz viszont küzdelmet jelent, világos, céltudatos erőfeszítést, átalakulást. A Kapháknak és a Vatáknak nem szabad annyira irtózniuk a nehézségektől, kevesebb ellenállást kell tanúsítaniuk a kihívásokkal kapcsolatban, megértve hogy ezek lehetőségek, edzések, amik megerősítésnek, az előrelépésünk zálogai.
A Pittában túl sok a tűz, ő mindent erőből akar, túlzásokba esik minden téren, bizonyít, versenyez, a győzelmi láng után fut állandóan. Éget, dühős, ha valami nem az elképzelései szerint történik. Nem a felégetés a megoldás, inkább a tűz pozitív tulajdonságaival kell élnie: melegséget, odaadást, szeretetet, értékelést sugározni.


4. Víz – folyékonyság, lágyság, alakulás és teljesség
A Vata túl száraz, tele van szorongással, félelemmel, neki nagyon jót tesz, ha másokkal foglalkozik, nem állandóan magával. Ez ízt ad a kapcsolatainak is, amire nagyon vágyik.
A Pitta tüzességét lehűtheti, ha az éles, égető természete helyett lágyabbá, folyékonyabbá válik, és hajlandó a körülményekhez és másokhoz jobban igazodni. Tanulni kell az elvegyülést a túlzott önérvényesítés helyett.
A Kapha túl lágy, elfolyik a keze között az idő, a munka, a haladás. Állóvíz, amit fel kell egy kicsit kavarni, és mederbe terelni, felpörgetni, hogy ne poshadjon meg.


5. Föld – szilárdság, kitartás, türelem, szerkezet, nehézkesség
A Vatáknak és a Pittáknak elsősorban a türelmet kell gyakorolni. A türelmetlenség az elképzeléseink be nem teljesüléséből adódik, illúziónk fájlalása, félrekezelése. A föld a valóságot képviseli, a türelmet. A szilárdság, kitartás, higgadtság elengedhetetlen a legjobb eredményekhez.
A Kapha viszont túlságosan elnehezült, a békét elfojtással, a türelmet a problémák kizárással téveszti össze. Neki meg kell értenie, hogy a stabilitást, biztonságot csak az állandó változással lehet elérni. Még a föld is állandó mozgásban és változásban van.


Életmód szempontjából még fontos kiemelni, hogy:

Kerüljük az érzelmileg és érzékileg leépítő hatásokat.

Érzelmi szempontból ide tartozik minden, ami erkölcsileg romboló, leépítő, értelmetlen, negatív hatásokkal bombázó, lehúzó információval elárasztó, legyen az akár tv, rádió, internet, sajtó, társulás stb.

A legalattomosabb betegség

Végül pedig a legalattomosabb, a társadalom legtöbb áldozatot szedő, ragályos betegsége, az érzékek kifacsarása. Minél többet kihozni belőlük, élvezni és szórakozni. A túl sok evés, ivás, szórakozás, a túl későn fekvés, a túlzott munka, túlhajszolás….

Az egészséges egyensúly érdekében a túlzások elkerülésével, a mértékletesség és az önuralom gyógyszerével sok betegségtől kímélhetjük meg magunkat.

Szép napot és jó egészséget kívánok!

Nagy A. Csongor

Ajánld másoknak is az Érdemes Életet!

 • Könyv

  Kiút a betegséget okozó stresszből

  Kiút a betegséget okozó stresszből

  Logikusan elmagyarázza mindazt, ami a mély megoldáshoz hiányzik

  Megnézem

 • Képzés

  Az önfegyelem tanulható, és minden problémánk jó megoldásához elengedhetetlen.

  Részletek

 • Facebook

  Friss hírek a megjelenő új könyvekről, előadásokról, eseményekről, videókról, cikkekről.
  Kövesd a facebook oldalunkat:

  Facebook