A problémamegoldás első szintje

A problémamegoldás első szintje

A problémamegoldásnak 4 szintje van.

1. Az érzékek szintje

2. Az érzelmek szintje

3. Az értelem szintje

4. Az önérzet szintje

Ennek ismeretében rálátást nyerhetsz, hogyan válhatsz képessé egyre jobban megoldani a nehézségeidet. Vegyük most sorra őket.

1. Az érzékek szintje

A mai korban a leginkább elterjedt és általánosan ismert megoldások az érzékek szintjére korlátozódnak. Annyit ismerünk a világból, amennyi az érzékekkel (vagy azok kiterjesztéseivel: a műszerekkel) felfogható, ami látható, hallható, megmérhető, tapintható stb. Mindez azért van így, mert a felfogás más szintjeiről való tudásunk hiányosságai miatt – egyelőre – csak ebben tudunk gondolkodni. A fejlődésünk ezért innen indul. Igaz, hogy mindannyiunknak van valamennyi tudása vagy pszichológiai ismerete az érzelmeinkről, az értelmünkről és az egónkról is, mégis tapasztaljuk, hogy ez nem elegendő, hiszen továbbra is nehézségekbe ütközünk a problémáink megoldását illetően.

A fejlődés, vagyis a szinteken való előrelépés először is azt jelenti, hogy fokozatosan, lépésről-lépésre teljesen megértjük az énünk részeinek, az érzelmeknek, az értelemnek és az egónak a természetét. Ezután az értelmünkkel elsajátítjuk a megfelelő hozzáállást ezek éltérő természetéhez, és ezáltal megtapasztalhatjuk azt az egyetlen, helyes módot, ahogyan irányítani lehet őket. Miután megtanuljuk jól használni az énünk belső összetevőit, már nem akadályoznak, hanem felszabadítanak a feszültségeink és a korlátaik alól. Erre vágyunk mindannyian, és ennek hiánya miatt alakulnak ki az érzelmi és fizikai hiányok az életünkben.

Az érzékek szintjén vagyunk a leginkább kiszolgáltatva a körülményeknek és másoknak, mert az érzelmek és az egó természetét nem értjük, és ezért nem tudjuk irányítani az értelmünkkel. Emiatt a legjobb szándékkal is csak korlátolt, felületes megoldásokra vagyunk képesek. És még ha meg is oldunk egy problémát, összességében akkor sem lesz kevesebb, mert „azonnal” megjelenik a következő, és ennek soha nincs vége. Mert ezen a szinten az általunk ismert megoldások jellemzően csak áthelyezik, elodázzák, és végső soron elmélyítik a problémákat, amik más formában és helyen újra és újra felbukkannak.

A tudományos fejlődésre és az oktatásra is az érzékelésen alapuló, korlátok közé szorított gondolkodásmód jellemző, ezért habár az ismeretek nagyon részletesek és összetettek, mégsem elég mélyek. Ezt a hozzáállást örököltünk, és így a korlátozott lehetőségek, felszínes megoldások sorával kell együtt élnünk, aminek hatására pontosan az csúszik ki a kezünkből, amire a legjobban vágyunk: a boldogságunk, amitől az életünk igazán függ. Mivel a legfontosabb problémáink kezelését nem ismerjük, ezért egyre jobban bonyolódik az életünk, és tovább súlyosbodnak a válságok egyéni és társadalmi szinten egyaránt.

Olyan ez, mintha kézzel ásnánk, mert nincs egy jobb eszközünk. Pedig az élet más területein már tapasztaltuk, hogy egy jó eszközzel sokkal kevesebb fáradtsággal sokkal többet haladhatunk. Ezért igazán mély változás, a valódi fejlődés akkor tud elindulni, ha megértjük a problémamegoldás természetes, törvényszerű folyamatát, és túllépnünk azokon a berögzött dogmákon, amiken jelenleg függünk.

Először egy mélyebb gondolkodást kell elsajátítanunk, ami mélyebb megértésekhez vezet. Ez azt jelenti, hogy birtokunkba kerül egy sokkal jobb eszköz és több tudás, amivel képessé válhatunk megváltoztatni azt, amit most nem tudunk.

Próbáld meg az alábbi két alapelvet alkalmazni a problémáid kezelésében, figyelve a hibák kiküszöbölésére, és igyekezz ezeket nap mint nap rendszeressé, szokássá tenni:

 1. A megoldásaink első hibája rendszerint az, hogy azt hisszük, jól ismerjük a problémát, de valójában mégsem értjük elég mélyen, és ezért türelmetlenül, ösztönösen már a megoldás részletein törjük a fejünket. Mit fogok mondani? Hogy fogom csinálni? Hogyan reagálok majd? stb.
  Ha igazán jó eredményt szeretnénk elérni, akkor ehelyett az energiánk nagy részét türelmesen a probléma mély megértésére, tanulmányozására kell fordítanunk, és akkor a helyzet kristálytiszta átlátásával sokkal kevesebb erőfeszítéssel, könnyebben meg tudjuk majd oldani.
 2. A második általános hiba, ami a felszínesség fő forrása, hogy a probléma okát nem keressük magunkban, vagy nem elég mélyen. A felszínen sok oka lehet a problémáknak, de ez mégis másodlagos, mert a lényeg mindig az, ami miatt ÉN NEM TUDOM MEGOLDANI – ezek szerint a korlátolt tudásom és hiányosságaim az elsődleges probléma, nem más. Ezért a legintelligensebb, ha elsődlegesen a problémával kapcsolatos hiányosságaink megértésére és fejlesztésére koncentrálunk, ebben képezzük magunkat. Ezáltal sokkal többet érünk el, mintha másokra vagy a körülményekre hárítanánk, mutogatnánk.

Ez a két alapgyakorlat segít mélyebben elgondolkodni, és egyben elindít a fejlődés, a változás útján.

Az Intelligens Gyógyulás könyv a mély megoldás elveit alkalmazza a gyógyulásban, és megtanítja, hogy a belső megoldáson keresztül hogyan lehet kiegyensúlyozni az életünket, az idegrendszerünket és a szervezetünket. Ameddig ezt nem sajátítjuk el, addig marad a szőnyeg alá söprés.

A későbbiekben látni fogod, hogy minél mélyebbre megyünk, annál hatékonyabb, kevesebb korláttal, nagyobb felszabadító erővel rendelkező eszközt kaphatsz kézhez, ami egyre jobb eredmények eléréséhez képes vezetni.

Az Érdemes Élet célja az, hogy a felfogásunk fejlesztésével a leghatékonyabb eszközt adja át, amivel a megoldásainkat egyre tökéletebbé tehetjük.

A következő részben a 2. érzelmi szint megéréséből következő problémamegoldás alapjait ismertetem.

Nagy A. Csongor
az Intelligens Gyógyulás könyv szerzője

Ajánld másoknak is az Érdemes Életet!

 • Könyv

  Kiút a betegséget okozó stresszből

  Kiút a betegséget okozó stresszből

  Logikusan elmagyarázza mindazt, ami a mély megoldáshoz hiányzik

  Megnézem

 • Képzés

  Az önfegyelem tanulható, és minden problémánk jó megoldásához elengedhetetlen.

  Részletek

 • Facebook

  Friss hírek a megjelenő új könyvekről, előadásokról, eseményekről, videókról, cikkekről.
  Kövesd a facebook oldalunkat:

  Facebook