Vakító stressz

Vakító stressz

Ígértem, elárulom, hogyan vakít el a stressz.
Észrevétlenül.
Azt hiszed, minden rendben van, de a legkevésbé sem.
A stressz mindig létrehoz egy vakfoltot az életedben, aminek a hatására nem látsz meg dolgokat. Nem akármit, hanem pontosan azt, amit kellene. Azt a megoldást, amire éppen szükséged lenne. Persze enélkül megvagyunk, mint őseink a villanykörte vagy autó nélkül. Mivel nem tudtak róla, fel sem tudták mérni, hogy mennyit számítana az életükben, milyen változást hozna.

Amiről fogalmunk sincs, arról nem tudhatjuk, mennyivel könnyítené meg az életünket, ha ismernénk. A stresszel is azért küzdünk, mert nem ismerjük azt, ami kiválthatná és megkönnyíthetné az életünket.

A stressz fizikája

Ez hasonló egy fizikai jelenséghez. Például úgy tűnik, hogy a felhők eltakarják a napot. A felhő nem a napot fedi be, csak a mi szemünk elől takarta el. De a mi nézőpontunkból a nap nem látható.
Tehát egy hasonló, nem fizikai, hanem pszichikai jelenségről van szó.
Összesen 7, eddig nem ismert alaptörvény van, aminek a megértése nélkül lehetetlen megszüntetni a stresszt. Ezek hiányában maximum tüneti, felületes eredményeket lehet elérni. Most a stressz mély, tudattalan pszichológiai okai közül a legelsőt fogom bemutatni.

A stressz borúlátása felhőként eltakarja a megoldás napját, emiatt nem látjuk a megoldást. Ez nagyon fontos ismeret, mert a betegségek hátterében is kivétel nélkül fellelhető ez a jelenség. A betegség az egyik legnagyobb nehézség, akadály az életünkben, ezért nagy stresszel jár.

Általánosan jellemző, hogy a betegségeket olyan szintű érzelmi feszültségek képesek kiváltani, melyeknek nem látjuk a megoldását, és ezért tehetetlennek érezzük magunkat.

Miért nem látjuk a megoldást?
Miért kell odáig fajuljon, hogy belebetegedünk?
Pontosan ez a pszichikai jelenség felelős ezért, amit szeretnék megismertetni.
Ameddig nem értjük ezt a jelenséget, addig nincs esélyünk kilépni abból a paradigmából, amiben vagyunk. Amikor tudást szerzünk a nap és a felhők természetéről, akkor hiába, hogy nem látjuk a napot, de tudjuk, hogy ott van. Hasonlóan ha megértjük ezt a pszichikai jelenséget, akkor lehet, hogy nem látjuk a megoldást, de tudjuk, hogy van, és azt is, hogy hol kell keresnünk.

Ezért nem találod meg soha!

Ami a legfontosabb, hogy ha erről nincs tudomásunk, akkor ösztönösen soha, de soha nem ott fogjuk keresni a megoldást, ahol található. Tudod, azokra a dolgokra, érzelmekre, szokásokra gondolok, amiktől akaratod ellenére az istennek sem tudsz megszabadulni. Mintha állandóan kísértenének, és úgy érzed egyszerűen nincs megoldásuk. Utálod, de kénytelen vagy együtt élni velük. A második természeteddé váltak.
Hát a jó hír, hogy itt most nemcsak azt tudhatod meg, hogy miért nem találod a megoldást, hanem azt is, hogy mi az.

Mi a Te felhőd, ami eltakarja a szemed elől a ragyogó megoldást?

Nézzünk utána.

Ahol stressz van, ott félelem van. Másképp nem lennél feszültségben, ha nem félnél, hogy valami rossz sülhet ki belőle. A felhő a félelmed, a stressz az árnyék, amit rád vet.

Oké, akkor hol a nap?
Hát a felhő mögött! Szuper. Akkor megvan.
Nem látod, de tudod. Ez a lényeg. Ott van.
Megtanuljuk ugyanezt megtenni a feszültségeinkkel.
Akkor nézzük élesben.

Gondolj bele egy stresszes helyzetedbe!

Megvan?
Keresd meg, mi lehet a feszültséged mögötti félelmed.
Ha nem találod a választ, gondolj arra, hogy milyen gubanc, komplikáció, kellemetlenséged volt vagy lehet belőle. Milyen lehetséges „sötét sztorit” vetítesz ki a tudatot egére, ami rettegésben tart?
Ha minden igaz, akkor most megláttad az égen a felhődet, a félelmedet. Úgy néz ki, hogy ez takarja el a napot, vagyis a megoldást.
Most már tudjuk, hogy van nap, és azt is, hogy a felhő állt közénk, azért nem látjuk.

Miért takarja el a félelmünk a megoldást?

Azért, mert amikor félünk, az azt jelenti, hogy nem akarunk valamivel szembenézni. Mivel nem akarom látni, ezzel áthelyezem a tudattalanba, ahol elfojtott feszültségként felgyülemlik.
Miért jó ez nekünk? Miért csináljuk?
Nem látom, nem bánom! – ismered.
Ezek az értelmet nélkülöző, „szőnyeg alá söpröm” megoldások. Tele van vele a világ, az életünk.
Miért van ez?
Egyszerű. Rossz szokás.
Senki nem tanította meg, hogy a félelmeinket hogyan takarítsuk ki az életünkből. Ezt láttuk otthon: be a szőnyeg alá, mindenki begyűjtötte a félelmeit.
Ez valójában nagyon becsapós, mert a felszínen úgy néz ki, mintha minden rendben lenne. De valójában csak növeljük, elhalasztjuk, elmélyítjük a problémát.

Végső figyelmeztetés

Egy másik hétköznapi példa a szenvedélybetegségek ugyanezzel a jelenséggel. Ott van a feszültség, és ha rágyújtasz, iszol, úgy tűnik, hogy enyhül. Úgy érzed, hogy megkönnyebbülés. De ez csak a felszín, valójában a feszültséget – és végső soron a félelmet, amivel nem nézel szembe – nyomtad el. Mélyebbre és mélyebbre. Majd újra kényszeresen tör a felszínre, és szokássá válik.
Ezek a látszat megoldások.
Ugyanez a helyzet a betegségek esetén is, ha nem kezeljük a valódi érzelmi kiváltó okokat. A tünetenyhítő vagy műtéti beavatkozások a felszínen elsöprik a problémát, és azt hisszük, hogy megoldódott. Enyhül és elmúlik, ideiglenesen.

Az Intelligens Gyógyulás azt jelenti, hogy érzelmi szinten van felkínálva a megoldás. Ha nem élünk vele, akkor jönnek az idegrendszeri tünetek. Ez egy újabb figyelmeztetés, újabb lehetőség. Ha ezzel sem foglalkozunk, akkor jön a végső figyelmeztetés: a testi, szervi elváltozás. Így egyre mélyebb, egyre értelmetlenebb tüneteket produkálunk magunknak, egyre jobban beborul az ég, nő a félelem és árnyékában állva a stressz.

A Te félelem felhőd

De fogalmunk sincs, hogyan lehetne a felhőt eltüntetni, és végre a napot élvezni.
Három féle tipikus félelem van, ami feszültséget okoz. Ezek olyanok, mint három különböző felhő. Ezekkel a félelmekkel nem akarunk szembenézni, ezek a gyengéink. Mindannyiunknak vannak tipikus gyengeségei, tehát valamelyikben jobban a Te felhődre ismersz.
Most pedig emlékezz vissza a kiválasztott stressz helyzetedre és a félelmedre. Ez a Te felhőd. Ha megvan a felhőd, akkor tudni fogod, hol a napod: a felhő mögött. Tehát figyelj jól. Azonosítsuk a felhőtípusodat. Válaszd ki!

Fátyolfelhő – a feszültségeket leginkább az okozza, ha valami nem megy olyan könnyen mint elképzelted
Réteg felhők – a feszültség oka, hogy az együttműködéssel vannak gondjaid
Gomolyfelhő – a stressz oka, hogy nem tudod kommunikálni nemtetszésedet, inkább lenyeled

Lehet, hogy úgy találod, hogy a választott stresszhelyzeteddel kapcsolatban mind a három felhő ott van az életed egén. Mégis, ha még egyszer, jobban elgondolkodsz rajta, akkor valamelyik több helyzetben illik rád.
Általánosságban véve ez a háromféle gyengeség létrehoz három típusfélelmet.

A félelmeink hozzák létre a stresszt. A félelem miatt nem akarunk szembesülni a gyengeségünkkel. Pedig a gyengeségünk megerősítése lenne a valódi megoldás. Tehát a megoldást kerüljük el tudat alatt, amikor nem akarunk szembenézni a gyengeségeinkkel, a félelmeinkkel. Ez a stressz. Egyre mélyebbre és mélyebbre nyomjuk a feszültséget, mígnem késztetések, idegrendszeri kimerültség lépnek fel, végül a betegségig fokozzuk.

A ragyogó megoldás pedig a felhőd mögött van, elbújva.

Ez a Te napod!

Ezért ha valami nem megy könnyen, akkor vigyázz, hogy ne kerüld el! A fejlődés lehetőségétől, a valódi változástól, a megoldástól fosztod meg magad. Ez szokássá tud szilárdulni. De át is tudod alakítani, ha odafigyelsz, észreveszed, és nem elkerülöd, hanem inkább kitartóan fejleszted, gyakorlod.

Ha általában az együttműködéssel van gondod, akkor tegyél nagyobb erőfeszítést megérteni mások nézőpontját, legyél körültekintőbb, figyelmesebb, gyakorold az elfogadást.

Amennyiben nem kommunikálod érzelmeidet, inkább lenyeled, akkor ezt kezd gyakorolni, fejezd ki bátrabban az érzelmeidet.

Gyakorolj, és tanulj a hibáidból, hidd el belejössz!

Tudod másnak miért megy jobban?

Mert ők merték gyakorolni. Ennyire egyszerű. Többször és másképp is megpróbálták. Egyszer csak ráéreztek, belejöttek, miközben Te elkerülted.
Ezért borús az életed ege. Nézzél más szemmel mostantól az égre, lásd meg a napot a félelmeid felhője mögött.

A félelmeid, a gyengeségeid a megoldás irányát mutatják, a betegségeid viszont már követelik. Ne hagyd, hogy a stressz beárnyékolja az életed.

Nagy A. Csongor

 • Könyv

  Kiút a betegséget okozó stresszből

  Kiút a betegséget okozó stresszből

  Logikusan elmagyarázza mindazt, ami a mély megoldáshoz hiányzik

  Megnézem

 • Képzés

  Az önfegyelem tanulható, és minden problémánk jó megoldásához elengedhetetlen.

  Részletek

 • Facebook

  Friss hírek a megjelenő új könyvekről, előadásokról, eseményekről, videókról, cikkekről.
  Kövesd a facebook oldalunkat:

  Facebook